Ataşehir Belediyesi, “Dünya Şairini Selamlıyor” adı altında gerçekleştireceği etkinlikler ile şair Nâzım Hikmet'i 119. doğum gününde şiir ve şarkılarla anacak. 

Etkinliklerde Nâzım Hikmet’in kendi sesinden şiirler dinletilip, farklı dillere çevrilmiş şiirleri okunacak ve Hikmet anısına şarkılar söylenecek.

Koronavirüs nedeniyle etkinlikler çevrimiçi olarak yapılacak. Üç bölüm halinde saat 10.30’da başlayıp Ataşehir Kültür Youtube hesabından yayınlanacak etkinliklerde; “Nâzım Hikmet Şarkıları” saat 10.30’da, “Nâzım Hikmet’in Sesinden Şiirler” saat 14.00’de ve “Dünya Nâzım Hikmet Şiirleri Okuyor” saat 16.00’da başlayacak. 

Üç bölümlü etkinlik

Etkinliklerin “Nâzım Hikmet Şarkıları” bölümünde; Grup Gündoğarken “Nâzım Hikmet Memleket” isimli şarkıyı, Erdal Güney “Sevdamız Bir Uzun Bakış” şarkısını, Doğan Canku “Gecelerim”i ve Metin-Kemal Kahraman “Deniz Koydum Adını” isimli şarkıyı seslendirecek.

“Nâzım Hikmet’in Sesinden Şiirler” bölümünde Nâzım Hikmet’in; Hasret, Büyük İnsanlık, Seviyorum Seni ve İnsanların Türküleri Kendilerinden Güzel isimli şiirleri kendi sesiyle dinletilecek.

“Dünya Nâzım Hikmet Şiirleri Okuyor” bölümünde ise şairin kaleminden çıkan eserler dünyanın farklı farklı dillerinde seslendirilecek. Yurt dışından ve Türkiye'den katılan sanatçılar, Nâzım Hikmet eserlerini Türkçe, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Rusça, Macarca, Arapça, Farsça, Hırvatça ve Makedonca olarak okuyacak.

Mesajlar yayınlanacak

Etkinliklerde ayrıca Japonya Kültür Ataşesi Takumi Suemitsu, Macaristan Kültür Ataşesi Balâzs Szöllössy ve Institut Français Türkiye’den Ghislain Vidal’ın Nâzım Hikmet için gönderdiği mesajlar yayınlanacak.

Küçükçekmece Belediyesi’nden 119. yıla özel kitap 

Küçükçekmece Belediyesi, Nâzım Hikmet’in doğumunun 119. yıl dönümünde anlamlı ve değerli bir kitabı dünya kitaplığına kazandırıyor. Koleksiyon değerinde, numaralı olarak yalnızca 1100 adet basılan ve titiz bir çalışmanın sonucunda hazırlanan kitap, bir Nâzım Hikmet bibliyografik biyografisi olma özelliği de taşıyor. 

Prestij kitap olarak yayınlanan 704 sayfalık “Nâzım Hikmet’in Ellerinin İzinde” adlı çalışma, 1100 adet numaralı ve özel olarak tasarlandı. Eserde, usta şair hayattayken (1902-1963) Türkiye’den Brezilya ve Japonya’ya kadar tüm Dünya’da, 40’tan fazla dilde yayınlanmış kitaplarının kapakları ve kitapların içeriği ve hikâyeleri hakkında bilgilere yer verildi. 

“Nâzım’a bir armağan”

Nâzım’ın hiçbir kalıba sığmayacağını ifade ederek, hakkında pek çok araştırma yapan M. Melih Güneş’in kaleminden hazırlanan kitabın editörlüğünü Turgay Fişekçi, grafik tasarımını Aykut Genç, yayın koordinatörlüğünü ise Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç yaptı.

Ünlü şairin külliyatındaki bilinmeyen pek çok eseri bulup gün ışığına kavuşturmasıyla da yazarının ve Küçükçekmece Belediyesi’nin Türk edebiyatına ve “Nâzım’a bir armağan” niteliği taşıyan kitap, şairin eserleri hakkında kapsamlı ve değerli bir kaynak olarak araştırmacılar ve okurlarıyla buluşacak. Kitabın araştırma sürecinde ağırlıklı olarak, Nâzım Hikmet’in Moskova’daki kendi evinden ve M. Melih Güneş'in kitaplığından yararlanıldı.