Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları'nın sahnelerini özel tiyatroların kullanımına tahsis edecek. Ama önce oyun metinleri Bakanlığın denetimine sunulacak. Düzenlemeye tiyatroculardan tepki geldi. Özgür Tiyatro yaptığı açıklamada "Özgür Tiyatro bu saçmalıktan dönülmedikçe, Devlet Tiyatroları sahnelerinde oynamayı kendine zül sayar. Alın sahnelerinizi başınıza çalın" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları'nın sahnelerini koronavirüs salgını nedeniyle açılış yapamayan özel tiyatroların kullanımına tahsis edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, özel tiyatroları desteklemek üzere yapılacak tahsisler 1 Aralık 2020 ile 15 Haziran 2021 arasında gerçekleştirilecek. 

Devlet Tiyatroları'nın sahnelerini Aralık'ta kullanmak isteyen özel tiyatrolar başvurularını 10 Kasım'a kadar yapacak. Diğer aylar için müracaatlar ise 2 ay önceden "[email protected]" adresine iletilecek. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü her ayın 20'sinde, takip eden aylar için yeni salon tahsis başvurusu sonuçlarını açıklayacak. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı özel tiyatrolar başvuruda bulunabilecek. Başvurular, elektronik başvuru sistemine ulaşan sıraya göre değerlendirilecek. Özel tiyatrolar kendi salonu bulunan illerdeki sahnelere tahsis başvurusu yapamayacak. Devlet Tiyatroları, tahsis yapılırken sahnelerinin bulunduğu ildeki özel tiyatrolara öncelik verecek.
 
'ALIN BAŞINIZA ÇALIN'
Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, başvuru esnasında oynanmak istenen oyunların metnini de incelemeyi şart koştu. Sosyal medyada tiyatro oyuncuları bu şarta tepki gösterdi. 

Özgür Tiyatro, bir açıklama yaparak "İnanılır gibi değil! Sanat ve özgürlük kavramlarının birlikteliğinden ne anlıyor bunlar? Kaş yapayım derken göz çıkarmak ya da sansüre teşne Devlet Tiyatroları… Oyun metni istemek ne demektir yahu?! Önce sansür kuruluna mı yollayacaklar?! Kaçıncı yüzyılda yaşadıklarını sanıyorlar?! 12 Eylül akabinde biz yıllarca polise oyun metnini vermemek için uğraştık. Başardık da. Önemli bir kazanımdı bu! Şimdi onlara mı vereceğiz metinlerimizi?! Niye?!?! ‘Polisimiz yorulmasın, biz önceden bir kontrol edelim' mi diyecekler?! 

"Daha geçen hafta Kürtçe oyun yasaklandı bu ülkede. Ülke bir açık cezaevine dönmüş, devletin sanat kurumu da gardiyanlık yapıyor. Metinsiz tiyatro yapıyorsak ne olacak?! Bu kadar mı dünya performanslarından uzaksınız?! Ya da farklı metin verirsem ve kabul ederseniz ne yapacaksınız? Sahneden mi indireceksiniz?! Özgür Tiyatro, bu saçmalıktan dönülmedikçe, Devlet Tiyatroları sahnelerinde oynamayı kendine zül sayar. Alın sahnelerinizi başınıza çalın!…" (ETHA)