Şair Mehmet Çetin, İstanbul'da yaklaşık bir yıldır tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Piya Kitaplığı’nın kurucularından olan Çetin, Türkçe ve Zazaca şiir kitaplarına imza atmıştı. Kunduz Düşleri ve Ütopiya-Mevsimlik Hayat Bilgisi Kitabı’nın editörlerinden olan Çetin’in şiirleri, Kızılırmak, Grup Munzur, Ferhat Tunç tarafından bestelenmişti.

Çetin için çarşamba günü Küçükçekmece Garip Dede Cemevi’nde saat 12.00’de bir tören düzenlenecek. Çetin’in cenazesi vasiyeti üzerine Perşembe günü Ovacık’ta, saat 14.00'de defnedilecek.

Mehmet Çetin kimdir?

Mehmet Çetin 1 Kasım 1955'de Dersim Ovacık’ta doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitiminden sonra, Bursa İktisadi ve İdari İlimler Akademisi İşletme Bölümü'nde öğrenimi görürken, yasa dışı politik faaliyetleri gerekçesiyle 1981 yılında İstanbul'da tutuklandı. 8 yılı aşkın bir süre hapis yattı. Daha sonra yurt dışına Hollanda’ya gitti, çalışmalarını burada devam etti. Uluslararası PEN Kulüp ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir. Çetin, 1991 yılında kurulan ve yüz elliyi aşkın şiir/düzyazı kitabı yayımlayan Piya Şiir Kitaplığı ve Zed Yayın'ın kurucu editörlerinden olup, Kunduz Düşleri adlı şiir dergisi ile Ütopiya Mevsimlik Hayat Bilgisi Kitabı’nın editörlüğünü yaptı.

1970'lerin başında amatörce şiir, hikaye yazmaya başladı. İlk iki kitabı cezaevindeyken yayımlandı. 1980 sonrası Türkçe şiirde yeni bir etik/estetik kuruluşu deneyen şiir eğiliminin katılımcılarından oldu. 1985’den sonra şiir ve yazıları birçok dergide yayınlanan Çetin’in şiirleri Hollandaca, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Almanca ve İngilizceye çevrildi ve değişik dergilerde yayımlandı. Yazdığı bazı oyunlar Amsterdam’da sahnelendi. Türkçe ve Zazaca yazdığı birçok şiiri bestelendi. Birağızdan adlı eseriyle Enver Gökçe Şiir Ödülü'ne, Asmin (1991) adlı hikâyesiyle 1989 Güneş Gazetesi Hikâye Ödülü'ne layık görüldü.