Sakaryalı müzisyen Doğan Yılmaz, süreci  “Tüm felaketlerde en büyük duyarlılığı eğlence sektörü gösterip farkındalık yaratmaya çalışıyor. Fakat bu öyle bir süreç ki, devlet ‘ne haliniz varsa görün’ dedi’’ sözleriyle özetliyor

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye’yi etkisi altına almasının ardından 16 Mart’ta bar, gece kulübü ve diskotek gibi canlı müziğin yapıldığı birçok mekan kapatılmış; konser ve festivaller yasaklanmıştı. Normalleşme süreciyle beraber alkol satışı yapılan bazı mekanlar ruhsatlarını kafe, restoran veya lokanta ruhsatına çevirmiş ve böylece tekrar faaliyete geçebilmişti. Fakat birkaç gün önce tekrar yayınlanan bir genelgeyle ruhsat değiştirerek faaliyetine devam eden mekanlar tekrar kapandı. Bu mekanlarda çalışan birçok sahne emekçisi de tekrar işsiz kaldı.

İleri Haber’den İzel Sezer ve  Tilbe Akan,  AKP hükümetinin yayınladığı genelgelerin ardından mekanların kapatılması ve konser yasakları sebebiyle sahne alamayan sahne emekçileri İleri. Gülay, Dilan Balkay, Doğan Yılmaz, Onur Kurt ve Anıl Bayraktar ile konuştu. Kültür-sanat emekçilerinin kendi kaderlerine bırakıldığını özetleyen röportajdan, bir süre önce Çark Caddesi’ndeki sessiz eylemi düzenleyen  Sakaryalı müzisyen Doğan Yılmaz’ın sürece ilişkin görüşlerii şöyle:

"(DEVLET NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN) DEDİ"
''Pandemi süreci başladığından beri her zaman olduğu gibi ilk susan müzik oldu. Oysa yıllardır susuyordu. Toplumsal her olayda önce biz saygımızı gösterdik. Politikalar askerlerimizi kaybetmemize sebep olduğunda ilk saygıyı biz gösterip müziği susturuyoruz, her yasta bizler duruyoruz’’ diyen gitarist ve vokalist Doğan Yılmaz, ''Ülkede geçmişten bugüne gelen ve devam eden tüm hükümetlerin hataları vatandaşa pahalıya mal oluyor. Bu ülkenin tüm felaketlerinde en büyük duyarlılığı eğlence sektörü gösterip farkındalık yaratmaya çalışıyor. Fakat bu öyle bir süreç ki, devlet ‘ne haliniz varsa görün’ dedi’’ 

‘ENSTRÜMAN VE EKİPMANLARIMI SATMAK ZORUNDA KALDIM’
Mart ayından bu yana, geçmişten bugüne birikim yaptığı birçok stüdyo malzemesini ve enstrümanlarını satmak zorunda kaldığını söyleyen Yılmaz, ‘’Yıllarca para biriktirip aldığım gitarımı daha ilk ayda satmak zorunda kaldım. Ülkenin ekonomik durumu da döviz karşısında sallandığı için satılan ürünlerimi geri koymaya gücüm uzun yıllar yetmeyecek. Sermayeyi yemeye başladık hep beraber. Benden daha kötü durumda olan dostlarım için bile birçok ürünümü elden çıkarıp yardım ettim, etmeye devam ediyorum. Fakat yıllarca çalışıp didinip biriktirdiğim, vergisini ödediğim, ödemeye devam ettiğim tüm ekipman elimden kayıp gitti’’ ifadelerini kullandı.

‘ELİMDE SATACAK EKİPMAN BİTTİKTEN SONRA NE OLACAK BİLMİYORUM’
Doğan Yılmaz, şöyle devam etti:
‘’Verdiğimiz vergiler geri dönmedi. Vatandaşın hakkı vatandaşa verilmedi. Turizm sektörü hareketlensin diye pandemiyi daha kötü şartlara getirecek kararlar alındı, toplu taşımalar, uçuşlar, ibadethaneler ve mitinglerle daha da yayıldı. Biz 'Camiler açık, konserler neden yok?' dediğimizde din düşmanı etiketi kolayca yapıştırılabilirken 'Sanat düşmanısınız' dediğimizde bir anlam ifade etmemeye başladı. Toplumun sanat yargısı minimalleştirildi. Elimde belki 1-2 ayımı daha idare edecek kadar ekipman kaldı. Sonrasında ne olacak bilmiyoruz. Bu belirsizlik psikolojimizin altını üstüne getiriyor. Aile içinde huzur, sosyal hayatta tahammül bırakmıyor. ‘Bunun yaralarını nasıl saracağız’ sorusunun cevabını da ben değil devlet biliyor. O koskoca devlet beni vatandaş olarak görmüyor.

‘EV SAHİBİME KONSERVEYLE KİRA ÖDEYEMİYORUM’
Devleti yönetenler belli ki eğer ünlüyseniz sizi sanatçı olarak kabul ediyor. Ünlü sanatçıları toplayıp Cumhurbaşkanlığı bünyesinde konserler verildi, yardımlarda bulunuldu. Onların dijital gelirleri var, aç kalmıyorlar. Ama o geliri kazanmasına vesile olan albümde çalan müzisyenler için artık durum hiç iyi değil. Sakarya'da bir eylem başlattım, sessiz eylem. ‘Müzik susmaz’ dedik… Aynı eylemi Antalya'da yaptılar. Sessizce önlerine enstrümanlarını koydu insanlar, polis gelip 'Dağılın müdahale ederiz' dedi. Onlar için sorun yok. 15'inden 15'ine maaşını alıyor memur. Sonra da arabasında bizlerin çaldığı albümleri korsan bir şekilde internetten indirip taşınabilir belleğiyle dinleyip eğlenip pikniğe gidiyor. Bu bizim ağırımıza gidiyor. Acil nakdi yardım yapılmalı. Erzak kolisi falan da değil. Ev sahibime konserveyle kira ödeyemiyorum. Bana destek olmayan devlet benden her ay evimin faturalarını eksiksiz alıyor. Acilen devletten destek bekliyoruz.’’  (İleri Haber)