Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 2022 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, sanatçı, karikatüristler ile edebiyat, spor ve bilim insanları, İstanbul’daki Burhan Felek Konferans Salonu’nda ?bugün düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Törenin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Tören; Atatürk, silah ve çalışma arkadaşlarıyla, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen gazetecilerle ölen TGC üyeleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

TURGAY OLCAYTO: KALEMİMİZİ SATMIYORUZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, açış konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucu başkanı Sedat Simavi’yi ödüllerle anmak için toplandık bugün. Sedat Simavi, bizim için çok önemli bir simgeydi. İyi bir karikatür sanatçısı ve iyi bir gazeteciydi. Bunları yaparken de hem sarayı eleştirmekten hem de Mustafa Kemal'in devrimine yardımcı olmaktan alıkoymadı kendini. Ustamızın çizdiği yolda devam etmeye çalışıyoruz. Var gücümüzle birtakım tersliklere karşı koyuyoruz, eğilmiyoruz, bükülmüyoruz. Kendisinin dediği gibi, kalemimizi satmıyoruz. Türkiye'de hâlâ basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kalkmıyor. Türkiye'de hâlâ OHAL zamanında konulan, daha doğrusu uygulanan temel hak ve özgürlüklerin askıda olması devam ediyor. Türkiye'de hâlâ yasaklar, sansür, otosansür kol geziyor. Sansür Yasası Meclis’ten geçti ve hemen gazetecilere kullanılmaya başlandı. Gazeteciliği, sanatı, tiyatroyu, sinemayı sansür eden bir anlayıştan söz ediyoruz. Sıkıyönetim komutanları gibi her toplantıyı, her tiyatro oyununu yasaklıyorlar. Gazeteciler, aydınlar hapiste. Gazeteciler haber yapıyor, tehdit ediliyorlar. Timur Soykan, 6 yaşındaki bir çocuğa yönelik cinsel istismarı haberleştirdi. Tehditler aldı. Biz, meslektaşımızın arkasındayız. Gazeteciliğin arkasındayız. Ödül alan tüm meslektaşlarımı, yazarları, spor ve bilim insanlarını kutluyorum.”

DOKUZ DALDA 19 ÖDÜL VERİLDİ

Genel Sekreter Sibel Güneş, 11 Aralık 1953’te yaşamını yitiren Sedat Simavi adına verilen ödüllerin 46 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirterek “Ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3 bin 500’den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 389 kişi, eser ve 5 takım aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 19 ödül verildi. Ödüllere olan ilginin artması, özgür gazetecilik yapacağımız günlere dair umudumuzu canlı tutuyor” dedi.

GAZETECİLİK ÖDÜLÜ MURAT AĞIREL’İN OLDU

Murat Ağırel, Yeniçağ Gazetesi’nde 1-2-3-4-5-6-7 ve 8 Mayıs 2022 tarihlerinde yayınlanan “Uyuşturucu Kıskacında Türkiye” haberi nedeniyle ödüle değer görüldü. Murat Ağırel’in ödülünü, Gazetecilik Seçici Kurulu ve TGC Onur Kurulu Başkanı Altan Öymen verdi. Murat Ağırel, ödülünü alırken yaptığı konuşmada şunları söyledi:

'ÖDÜLÜMÜ GEZİ TUTSAKLARI MÜCELLA YAPICI, ÇİĞDEM MATER, HAKAN ALTUNAY, MİNE ÖZERDEN, CAN ATALAY VE TAYFUN KAHRAMAN'A İTHAF ETMEK İSTİYORUM'

“2022 yılındayız. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149. sıradayız. Gazetecilere karşı, özellikle seçim dönemleri yaklaştıkça baskı ve şiddet konuşuluyor. Bunu kılcal damarlarımıza kadar hissediyoruz. 6 yaşındaki çocuğa yönelik istismarın haberleştirilmesinde Timur Soykan ve biz, her türlü hakarete maruz kaldık. Bizi eğiten ustalarımız gibi bu mesleğin ve kalemin namusunu savunmaya devam ettik ve edeceğiz. Ödülümü Gezi tutsakları Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altunay, Mine Özerden, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'a ithaf etmek istiyorum.”

GAZETECİLİKTE ÖVGÜ EYLEM NAZLIER’İN

Seçici Kurul, Evrensel Gazetesi’nde 16 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan “Yaşadıklarımı Dikkate Alsalardı Beyza Hayatta Olabilirdi! Beyza’nın Katili, Başka Bir Çocuğu Daha İstismar Etmiş” başlıklı haberi ile kadın cinayetleri ve çocuk istismarına yol açan ihmaller zincirini ortaya koyan Eylem Nazlıer’i övgüye değer buldu. Eylem Nazlıer, ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı ve TGC Onur Kurulu Üyesi Adnan Özyalçıner’den aldı. Eylem Nazlıer, ödülünü alırken şöyle konuştu:

“Türkiye’de yoksulluk, işsizlik almış başını gidiyor. Çocuklar istismar ediliyor, her gün kadın cinayetleri ile karşı karşıyayız. Kentsel dönüşüm adı altında yoksul halkın evleri ellerinden alınıyor, talan ve yağma devam ediyor. Biz gazetecilere çok önemli bir görev düşüyor. Gerçekleri halka duyurmak. Ama gazeteler, gazeteciler baskı altında tutuluyor. Basın İlan Kurumu, Evrensel’in resmi ilan yayınlama hakkını iptal ediyor. Ödülümü Türk Tabipleri Birliği Başkanı ve yazarımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile tutuklu meslektaşlarıma adıyorum.”

RADYODA ÖVGÜ, DİDEM KARAKELLE SAYIN’IN OLDU

Seçici Kurul, yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl yönetmelik şartlarına uygun ödüle değer radyo programı olmadığına karar verdi. Seçici Kurul, Didem Karakelle Sayın’ın TRT Radyo1’de 2 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Dünya Mirası: Troya Antik Kenti” adlı programını, araştırmaya dayalı bilgilendirici ve itinalı bir içerikle hazırlanması, anlatım özellikleri ve tempolu dili nedeniyle övgüye değer gördü. Didem Karakelle Sayın’a ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Nuray Karagöz verdi. Didem Karakelle Sayın, ödülünü alırken “Bu ödülü aldığım için gurur duyuyorum. Bu ödül, çok önemli ve değerli bir ödül. Kurumum TRT İstanbul Radyosu’na, tüm emeği geçen ekip arkadaşlarıma ve Seçici Kurul’a teşekkür ediyorum” dedi.

TELEVİZYON HABER ÖDÜLÜ FOX TV’NİN

Basın konseyi: TELE 1'in 7 gün karartılması kara leke! Basın konseyi: TELE 1'in 7 gün karartılması kara leke!

Seçici Kurul, FOX TV’de 23 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Kaş Yaparken Göz Çıkardılar” adlı ortak haber programında bir sağlık skandalını ortaya çıkarmaları nedeniyle Yeşim Karacaoğlu ve Mehmet Akif Balıkçıoğlu’nu ödüle değer gördü. Yeşim Karacaoğlu ve Mehmet Akif Balıkçıoğlu’na ödülünü, TGC Başkan Yardımcısı ve Radyo TV Seçici Kurul Başkanı Doğan Şentürk verdi. Mehmet Akif Balıkçıoğlu, ödülünü alırken şöyle konuştu:

'AMELİYAT MASASINDAN İNSANLARI KALDIRIP EVLERİNE GÖNDERMEK HEM O İNSANLARI ÇOK ÖFKELENDİRDİ HEM DE BİZLERİ DE ÇOK ŞAŞIRTTI'

“Biraz bu haberi ve sürecini anlatmak istiyorum. Etlik Şehir Hastanesi açıldıktan sonra Ankara'da çeşitli hastaneler bu hastaneye taşındı. Tabii hastaneye randevu ile gelenler geldiler ama istedikleri gibi olmadı, doktorları bulamadılar, ulaşamadılar. Ameliyat masasından insanları kaldırıp evlerine göndermek hem o insanları çok öfkelendirdi hem de bizleri de çok şaşırttı. Biz de bunları haberleştirdik. FOX ekranlarına taşıdık. Umarım yetkililerin dikkatini çekebilmişizdir.”

Yeşim Karacaoğlu da ödülünü alırken şunları söyledi:

'85 YAŞINDAKİ HASTA YAPRAK GİBİ TİTRİYORDU'

“Ankara'nın yüksek tansiyonlu siyasetinden bir günlüğüne ara vererek burada olmak oldukça keyifli. Ama ne yazık ki hastanelerimizin kapanmayacağına dair garantili cümleler kurulan bir dönemde, hastanelerin içlerinin boşaltılmasına bizler de tanıklık ettik. Yaptığımız bu röportajda 85 yaşındaki Celal Yeşilyurt'un yaprak gibi titrediğini gördük. Bunları unutmak mümkün değil. Bu değerli ödül için teşekkür ediyor ve ödülü babama ithaf ediyorum.”

TELEVİZYON HABERDE ÖVGÜ HABERTÜRK’E VERİLDİ

Seçici Kurul, 24 Ağustos 2022 tarihinde Habertürk TV’de yayınlanan “İzmir’de Az Hasarlı Kiralık” adlı haberle insan yaşamını hafife alan ve değersizleştiren, büyük bir felaketten rant sağlayan sosyolojik bir skandalı izleyiciye duyurmaları nedeniyle muhabir Gülçin Hacıevliyagil Ayçe ve kameraman Mustafa Kemal Kiruk’u övgüye değer gördü. Gülçin Hacıevliyagil Ayçe ve Mustafa Kemal Kiruk, ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ten aldı. Hacıevliyagil Ayçe, "30 Ekim İzmir depremini biz yerinde yaşadık. Deprem anını ve sonrasını kamuoyuna aktarmaya çalıştık. Ama görevimiz bitmedi. Bu depremden çok dersler çıkarılması gerekiyor. Bu ödül için teşekkür ediyor, kaybettiğimiz 117 canı bir kez daha anarak ödülümü alıyorum” dedi.

TV BELGESEL ÖDÜLÜ ŞÜKRAN PAKKAN’IN

GAİN Dijital TV’de 19 Şubat 2022 tarihinde yayınlanan “Çek Çek” adlı belgeselde büyük kentlerdeki kağıt toplayıcılarının yaşam koşullarını ve umutlarını ele alması nedeniyle Şükran Pakkan ödüle değer bulundu. Şükran Pakkan, ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Gazeteciler Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu’dan aldı.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ BÜLENT ÇELİK’İN

Seçici Kurul, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurullarının adayı olan Bülent Çelik’i karikatür sanatına verdiği emekten dolayı ödüle değer buldu. Bülent Çelik’e ödülünü, Karikatür Seçici Kurul Başkanı Emre Ulaş verdi. Bülent Çelik, ödülünü alırken şöyle konuştu:

“Bugünlerde yaşadığımız kasvetli ortamı dağıtmak çok kolay değil ama çizginin insanlığın ilk entelektüel faaliyeti olduğunu ve yazıdan evvel geldiğini belirtmem öncelikle gerekli. Hayatını çizerek kazanan ender karikatürcülerden biriyim. Çünkü karikatürle hayatını sürdürmek çok kolay değil. Bugün Gazete Pencere’de çiziyorum. İnşallah ömrüm yettiğince de çizmeye devam edeceğim. Bu ödül için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Seçici Kurul’a teşekkür ediyorum.”

EDEBİYAT ÖDÜLÜ SELÇUK ALTUN’UN OLDU

“Kitap İçin 5” adlı eseriyle edebiyat dalında ödüle değer görülen Selçuk Altun’a ödülünü Edebiyat Seçici Kurulu Başkanı Doğan Hızlan sundu. Selçuk Altun, ödülü aldıktan sonra şöyle konuştu:

“20 yılı aşkın zamandır yazıyorum ama bir edebiyat ödülüne başvurmak hiç aklıma gelmedi. Son romanım yayınlandığında bir ödüle başvurmam önerildiğinde aklıma Sedat Simavi Ödülleri geldi. Ben bu ülkede ödül alacaksam o da Sedat Simavi Ödülü olmalıdır. Yarım yüzyıla yaklaşan köklü bir geçmişi ve saygın bir kimliği olması nedeniyle ve geçmişteki kazananlar listesinin etkisiyle bu ödüle başvurdum. Beni bu ödüle değer gören Seçici Kurul’a ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkürlerimi sunuyorum.”

SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ PROF. DR. CEM BEHAR’IN

Sosyal Bilimler Ödülü Seçici Kurulu, “Kadim ile Cedid Arasında – III. Selim Döneminde Bir Mevlevi Şeyhi: Abdülbaki Nasır Dedenin Musiki Yazmaları” adlı eseri nedeniyle Prof. Dr. Cem Behar’ı ödüle değer gördü. Cem Behar’a ödülünü, Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Sema Erder verdi. Cem Behar, ödülünü alırken şunları söyledi:

“2014 yılından sonra bu ödüle ikinci kez değer görülüyorum. 60 yıldır çok sadık bir gazete okuyucusuyum. Sosyal bilimci ve tarihçi olarak genç gazetecilere çok kısa bir önerim olacak. Gazeteciler, haberde anı yakalamak isterler. Kendilerine önerim, araştırmacı gazetecilik yaparken işin mekânda değil, zamandaki derinliğini unutmamaları, çalışmalarına tarihsel bir derinlik katmayı ihmal etmemeleridir.”

FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ PROF. DR. EMRAH ÖZENSOY’UN

Fen Bilimleri dalında, “Yakın-Alan Nano-Infrared Spektroskopisi ile Katalitik Kükürt Zehirlenmesinin Moleküler Patikalarının Nanometre Ölçeğinde Belirlenmesi” makalesiyle Prof. Dr. Emrah Özensoy ödüle değer görüldü. Özensoy’un ödülünü, Fen Bilimleri Seçici Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Yılmaz ile Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Önder Pekcan verdi.

FEN BİLİMLERİNDE ÖVGÜ PROF. DR. SEDA KESKİN AVCI VE EKİBİNİN

Seçici Kurul, “Yapısal Yönlendirmeli Hesaplamalı Tarama Metodunu Kullanarak CO2 Yakalama ve H2 Saflaştırma İçin Kovalent Organik Yapılı Malzemelerin Keşfinin Hızlandırılması” adlı ortak makale nedeniyle Prof. Dr. Seda Keskin Avcı-Gökhan Önder Aksu- Doç. Dr. Öğr. Üyesi İlknur Eruçar Fındıkçı ve Dr. Zeynep Pınar Haşlak’ı övgüye değer gördü. Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, Gökhan Önder Aksu, Doç. Dr. Öğr. Üyesi İlknur Eruçar Fındıkçı ve Dr. Zeynep Pınar Haşlak, ödülünü CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan aldı.

SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ DR. ARİF ENGİN ÇETİN’İN OLDU

Sağlık Bilimleri Ödülü Seçici Kurulu, “Başta Kanser Olmak Üzere Çok Sayıda Hastalığın Tedavisinde Kullanılabilecek İlaçların Taranmasına Kolaylık Sağlanması Beklenen Hücre Büyümesini Ölçmek İçin Kırılma İndisi Algılama Platformu” çalışması nedeniyle Dr. Arif Engin Çetin’i ödüle değer gördü. Arif Engin Çetin’e ödülünü, Sağlık Bilimleri Seçici Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gül verdi.

SAĞLIK BİLİMLERİNDE ÖVGÜ PROF. DR. FATMA ALİBAZ ÖNER’E VERİLDİ

Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Fatma Alibaz Öner’in “Femoral Ven Duvar Kalınlığı Ölçümü: Behçet Hastalığı İçin Yeni Bir Tanısal Test”Eserini Behçet Hastalığı Tanısında Yeni Bir Test Olarak Kullanılabilecek Femoral Ven Duvar Kalınlığı Ölçümü” tanısını övgüye değer gördü. Prof. Dr. Fatma Alibaz Öner, mazereti nedeniyle törene katılamadı.

SPOR ÖDÜLÜ KADIN BOKS MİLLİ TAKIMI’NA VERİLDİ

Seçici Kurul, 2022 yılında yapılan Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda tarihte ilk defa 5 dalda altın, 2 dalda bronz madalya kazanan, ekip olarak şampiyon olan ve tarihte bir ilke imza atan Kadın Boks Milli Takımı’nı performansı nedeniyle ödüle değer gördü. Kadın Boks Milli Takımı’nın ödülünü, Spor Seçici Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Özgenç’e verdi. Eyüp Özgenç, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Son şampiyonada dünya birincisi olduk. Ayrıca yayınlanan Dünya Boks Birliği bülteninde, Amerika’nın ardından dünya ikincisi olarak gösterildik. Bize bu ödülleri almamızı sağlayan kızlarımıza ve bizi bu ödüle değer gören Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri Seçici Kurulu’na sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca desteklerinden ötürü Gençlik ve Spor Bakanlığı’mıza da bir teşekkür borcum var.”

Eyüp Özgenç’in konuşmasının ardından Ayşe Çağırır, Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Busenaz Sürmeneli, Şennur Demir, Sema Çalışkan ve Elif Güner’e ödül belgeleri sunuldu.