Gazetecilik meslek örgütlerinde ve sendikalarda kendine yer bulamayan bir grup genç gazeteci tarafından 23 Şubat 1978’de kurulan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) bugün 43. kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Bu vesileyle bir basın açıklaması yayınlayan ÇGD Yönetim Kurulu “Bugün dünden daha karanlık” dedi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sansür ve sömürünün her gün artan karanlığına karşı 1978 yılında emeğin hakkı, basın ve ifade özgürlüğü için ‘Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz’ diyerek yola çıkan genç gazetecilerin mücadele örgütü olarak kurulan Çağdaş Gazeteciler Derneği bugün 43 yaşında.

Türkiye’de faşizmin köşe taşlarının dizildiği, insan haklarının hiçe sayıldığı ve yoksulluğun alışkanlığa dönüştürülmek istendiği ve tüm bu gerçeklerin halktan gizlenmesi için yoğun baskıların yaşandığı günlerde kurulan ÇGD’yi inşa eden koşullar, aradan geçen 43 yılda aktörler değişse de aynı gerçekliğini korumaktadır.

Dünün sömürü çarkını yöneten medya patronları, bugün Saray’ın gölgesinde ihale odaklarına dönüşmüştür. Dünün sansür kurumları, aynı temeller üzerinde şekillenen ancak yoğun iktidar gücü ile takviye edilmiş olarak bugün de ayaktadır.

Gazeteciler artık sadece emeğin sömürüsüyle değil, iktidarın yüzde 90’ını elinde bulundurduğu medya düzeninde ‘Saray’ın memuru’ gibi görülerek sansür kıskacı altında da ezilmek istenmektedir. Bu kıskaca boyun eğmeyen, ‘sahibinin sesi’ olmayı reddeden basın emekçileri ise şiddet ve işsizlikle terbiye edilmek istenmekte, her gün haklarından mahrum bırakılan işsiz gazeteci ordusuna yeni meslektaşlarımız katılmaktadır.

ÇGD, 43 yıl önce ‘Örgütlü savaşım bayrağını açıyoruz’ diyerek yola çıkan meslektaşlarının izinde, gazetecilerin özlük haklarının iyileştirilmesi, ifade özgürlüğü, demokrasi ve insan haklarının savunulması, sendikal örgütlenmenin genişletilmesi mücadelesine ilk günkü kararlılıkla devam etmektedir.

Tüm koşullar, bugünün basın emekçilerinin omuzlarına ÇGD’yi kuran onurlu mücadelenin azmini ve dayanışmayı büyütmenin görevlerini yüklemektedir.

Dünün sansür ve sömürü araçları aynı ise bugünün mücadele aracı da aynıdır. Dünün ve bugünün karanlığına karşı yarının mücadele umudu da aynıdır.

43. yılında birlik, dayanışma ve savaşım için ÇGD’de birleşelim… Yaşasın gazetecilerin onurlu mücadelesi!”

ÇGD hakkında

23 Şubat 1978'de Alaattin Orhan, Mehmet Genç, Osman Z. Yüksel, Mehmet Öztoprak, Necmiye Aba, Alaattin Sevim, Cengiz Kuşçuoğlu tarafından kuruldu.

Dernek, tüzüğüne göre amacı; "Demokrasinin en temel kurumu olan, bütün öteki özgürlüklere kaynaklık eden düşünceyi ifade ve basın özgürlüğünün Türkiye'de tam olarak gerçekleşmesi, haber alma hakkının hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılabilmesi, gazetecilerin mesleki hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesi ve bu yönde sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi için çalışmak; üyelerinin kültürel gelişmesine, ekonomik ve sosyal refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak" şeklinde belirlendi.

Dernek gazeteciliğin, özel amaç ve çıkarlara alet edilemeyeceğini, halka ve kamuoyuna karşı mesleki sorumluluğu, işverenine ve kamu otoritelerine karşı sorumluluğundan önce geleceğini, “haberde dürüstlük-nesnellik, yorumda özgürlük-serbestlik” kuralının titizlikle uygulanacağını, haber ve yorumlarda ırk, renk, cinsiyet, dil, dinsel inanç ya da inançsızlık, sosyal statü, sınıf, bedensel yapı, düşünce ve eğilimleri nedeniyle ayrım olamayacağını, yanıt ve düzeltme hakkına ve kişilerin özel yaşamına saygıyı, kimsenin, yargı kararı olmadıkça, "suçlu" ilan edilemeyeceğini ön plana çıkarmış, ayrıca meslek mensuplarının temel hak ve özgürlüklerini korumayı ilke edindi.