ÇGD’nin her ay medyadaki işten çıkarmaları, erişim engellerini, RTÜK cezalarını ve soruşturmaları derleyerek raporlaştırdığı çalışmada, son zamanlarda gazetecilere yönelik fiziksel saldırıların yoğunlaşması ön plana çıktı. Rapora göre Şubat ayında 10 gazeteci gözaltına alındı, 3 gazeteciye hapis cezası verildi, 2 gazeteci tutuklandı.

Gazeteciler hedef gösterildi

Sputnik’in Türkiye servisinde çalışan 3 Türk gazeteciye yönelik saldırıya geniş yer verilen raporda gazetecilere yönelik saldırıların asıl sorumlularına işaret edildi. Raporda konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Yerel seçim dönemi öncesinde tırmanmaya başlayan bu saldırıları tek tek raporladık, kınadık, protesto ettik, yetkilileri uyardık… Bu ağır atmosferde gazetecilerin başına gelebilecek herhangi bir kötü olayda sorumluların kim olduğunu ilan edip uyardık. ‘Her an çok ağır sonuçlar doğuran bir olay gerçekleşebilir, bir gazetecinin daha yaralanmasıyla hatta ölümüyle karşılaşabiliriz’ dedik. Ancak iktidar ve ortakları bizleri şaşırtmadı, bu uyarıları ciddiye almadı. Uyarılarımızı dikkate almayanlar, bu tavırlarıyla son dönemde artan şiddeti bilinçli olarak kışkırttığını ya da yönettiğini kabul etmektedirler.”

Artı TV’den Hilal Yağız’ın, Bursa Kent gazetesinden Türkan Genç’in ve Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni’nin işlerine son verilmesine de tepki gösterilen raporda, hedef gösteren, tehdit, hakaret içeren haberlere de genişçe yer ayrıldı.