banner26

banner32

Gazeteye 125 bin TL KVKK cezası...

Habere konu olan kişinin babasının kanser olduğunu yazan gazete, kişisel veriyi ihlalden 125 bin lira cezasına çarptırıldı.

MEDYA 16.01.2020, 22:51 20.01.2020, 15:24
317
Gazeteye 125 bin TL KVKK cezası...

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) bir şikayetle ilgili olarak tartışma yaratacak bir karara imza attı.

Kurulun internet sitesinde özeti açıklanan 2019/372 nolu kararda, önce şikayet dilekçesine dayanılarak olayın detayı anlatıldı.

Özette bir gazetede haber olan kişinin babasıyla ilgili kanser olduğu için işinden ayrıldığı ifadesine yer verildiği belirtilerek, haber yoluyla  ilgili kişinin özel nitelikli kişisel verisi olan sağlık verilerinin rızası dışında işlendiği ve üçüncü kişilerle paylaşıldığı iddia edilerek şöyle denildi:

Kanser olduğunu haberden öğrendi

İlgili kişinin bu tarihe kadar kanser tedavisi gördüğünü bilmediği, rahatsızlığından ötürü psikolojisinin ve moralinin bozulması istenmediğinden bu bilginin ailesi tarafından kendisinden saklandığı, ancak haber tarihinden sonra ilgili kişinin geçmiş olsun dilekleri ile arandığı, hastalığını öğrenerek ölüm korkusu yaşadığı, ilgili kişinin kanser olduğunu gazeteden ve üçüncü kişilerden öğrenmesinden dolayı içine kapandığı ve ailesiyle iletişimini kestiği, ölüm korkusu nedeniyle ayrıca psikolojik tedavi görmeye başladığı ve kanser tedavisini reddettiği ifade edilerek kanun çerçevesinde kurumumuzca yasal işlemlerin yapılması talep edilmiştir.

KVKK ise kararında özel nitelikli kişisel veri niteliğindeki sağlık verisinin söz konusu köşe yazısına konu edilerek yayımlanmasında halihazırda kamu yararı bulunmadığı, bu itibarla çatışan haklar bakımından kişilik haklarının ifade özgürlüğüne üstün geldiği kanaatine varıldığı belirtilerek gazete hakkında 125 bin lira idari para cezasının uygulanmasına karar verildiği kaydedildi.

"Karar tartışma yaratabilir"

Avukat Rıdvan Yıldız, basında yer alan bir haberde hastalık durumundan bahsedilmesi nedeniyle kişisel verilerin korunması kanunu ihlali sayılması basın özgürlüğü ile ilgili tartışmaları doğuracağını belirterek şu iddiada bulundu:

Bu uygulama kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili her türlü haberde kişinin rızası olmadığında yasaya ayrılık anlamına gelebilecektir.

“Rıza alınmadan yapılan haberler cezalara muhatap olabilir”

Yıldız iddialarını kararın olası sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:

Bir kişinin hasta olması, tutuklanması, ceza alması, sendikaya veya derneğe üye olması gibi haberler kişinin rızası olmaksızın yayınlandığında ilgili basın kuruluşu bu gibi cezalarla muhatap olabilir. Bu da kişilerle ilgili haber yapılmasını güçleştirirken basının haber özgürlüğüne ciddi bir engel teşkil edebilir. KVKK'nın özet kararını görerek yaptığımız bu yorum gerekçeli kararla daha da netleşecektir.

lgili kararın tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Independent Türkçe
Yorumlar (0)
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 27 60
2. Galatasaray 28 58
3. Fenerbahçe 28 58
4. Trabzonspor 28 51
5. Alanyaspor 28 46
6. Hatayspor 28 46
7. Gaziantep FK 28 43
8. Karagümrük 28 41
9. Göztepe 28 39
10. Antalyaspor 28 36
11. Sivasspor 27 34
12. Konyaspor 27 32
13. Malatyaspor 28 31
14. Kayserispor 27 31
15. Kasımpaşa 28 30
16. Başakşehir 28 29
17. Rizespor 27 28
18. Ankaragücü 27 26
19. Erzurumspor 28 26
20. Denizlispor 27 24
21. Gençlerbirliği 27 21
Takımlar O P
1. Giresunspor 25 53
2. Samsunspor 25 50
3. İstanbulspor 25 47
4. Adana Demirspor 25 45
5. Altınordu 25 45
6. Altay 25 44
7. Tuzlaspor 25 41
8. Ankara Keçiörengücü 25 40
9. Bursaspor 25 34
10. Ümraniye 25 34
11. Bandırmaspor 25 32
12. Boluspor 25 29
13. Adanaspor 25 27
14. Menemenspor 25 27
15. Balıkesirspor 25 26
16. Akhisar Bld.Spor 25 22
17. Ankaraspor 25 16
18. Eskişehirspor 25 7
Takımlar O P
1. Man City 28 65
2. M. United 28 54
3. Leicester City 28 53
4. Chelsea 28 50
5. West Ham 27 48
6. Everton 27 46
7. Tottenham 27 45
8. Liverpool 28 43
9. Aston Villa 26 40
10. Arsenal 27 38
11. Leeds United 27 35
12. Wolverhampton 28 35
13. Crystal Palace 28 34
14. Southampton 27 33
15. Burnley 28 30
16. Newcastle 27 27
17. Brighton 27 26
18. Fulham 28 26
19. West Bromwich 28 18
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 25 59
2. Barcelona 26 56
3. Real Madrid 26 54
4. Sevilla 25 48
5. Real Sociedad 26 45
6. Real Betis 26 42
7. Villarreal 26 37
8. Athletic Bilbao 25 33
9. Celta de Vigo 26 33
10. Granada 26 33
11. Levante 26 32
12. Valencia 26 30
13. Osasuna 26 28
14. Cádiz 26 28
15. Getafe 26 27
16. Real Valladolid 26 25
17. Elche 25 24
18. Eibar 26 22
19. Deportivo Alaves 26 22
20. Huesca 26 20