CHP'li Vekil Kılınç, Meclis'e sunduğu kanun teklifinde gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesini ve 'gazetecilik' tanımı güncellenerek internet haber sitelerinde çalışan gazetecilerin de Basın İş Kanunu'na tabii tutulmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, TBMM’ye Basın İş Kanunu ve RTÜK Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören iki ayrı kanun teklifini sundu.

Başta, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) olmak üzere medya alanındaki meslek örgütlerinin de katkı sunduğu her iki kanun teklifi yazılı, görsel, işitsel ve dijital medya kuruluşlarının ve çalışanlarının talepleri doğrultusunda hazırlandı.

Kanun teklifleri, internet medyasında çalışan gazetecilere basın kartı, gazeteciler için kıdem tazminatına hak kazanma süresinin beş yıldan bir yıla indirilmesi ve zorunlu yayınların aylık süresinin en az 90 dakikadan en az 45 dakikaya düşürülmesini içeriyor.

Tekliflerle yasadaki “gazeteci” tanımının güncellenmesi talep edildi ve internet haber sitelerinde çalışan gazetecilerin de kanun kapsamına alınarak başta basın kartı olmak üzere kanundaki tüm haklardan yararlanmaları için düzenleme yapıldı.

Gazeteciler için kıdem tazminatına hak kazanma süresinin beş yıldan bir yıla, gazeteci ile işveren arasındaki sözleşmede deneme süresinin 3 aydan iki aya indirilmesini öneren kanun teklifinde bu alandaki diğer düzenleme talepleri şu şekilde sıralandı:

Gazetecinin ücretinin sözleşme şartlarına uygun olarak ödenmemesi durumunda gazetecinin ihbar süresini beklemeden sözleşmeyi feshedebilmesi. 

Yaşlılık aylığına hak kazanmak için şart olan yaş dışındaki diğer koşulları doldurması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan durumlarını belgeleyen yazılı istekleri halinde işten ayrılmaları koşuluyla gazeteciye kıdem tazminatının işverence ödenmesi.

Basın İş Kanunu’nda hüküm bulunmayan hallerde 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulanması.

Gazeteciler için kıdem tazminatına hak kazanma süresinin beş yıldan bir yıla indirilmesi.

Gazeteci ile işveren arasındaki sözleşmede deneme süresinin 3 aydan iki aya indirilmesi.

"Zorunlu yayınların aylık süresi 45 dakikaya düşürülsün"

Kılınç’ın, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da değişiklik öngören kanun teklifinde de radyo ve televizyonlarda yayınlanan zorunlu yayınlarla ilgili kapsamlı değişiklikler yer aldı.

İşitsel ve görsel medya kuruluşlarının, yazılı medyanın Basın İlan Kurumu’ndan aldığı resmi ilanlara benzer bir kamu desteği alabilmesini öngören teklifte bu alana ilişkin düzenleme talepleri şu şekilde sıralandı:

Zorunlu yayınların aylık süresinin en az 90 dakikadan en az 45 dakikaya düşürülmesi.

Zorunlu yayınların 17.00-22.00 saatleri arasında yayınlanması şartının kaldırılarak 07.00 ila 00.00 saatleri arasında olması kaydıyla yayın kuşakları düzenlemesinin yayıncı kuruluşa bırakılması.

Zorunlu yayınların ücretsiz olma şartının kaldırılarak TRT dışındaki radyo ve televizyonlarda makul bir ücret karşılığı yapılması.