İzleme uzmanlarının raporlarını gündemine alan RTÜK Üst Kurulu, yasa ihlali yaptığı tespit edilen yayınların raporlarını değerlendirirken, Can Ataklı’nın dosyasını da görüştü. Ataklı TELE 1’de sunucusu olduğu programda bir televizyon kanalındaki bilgi yarışmasında ödül kazanan işitme engelli genç kızı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arayıp tebrik etmesi hakkında: “…zannediyorum Tayyip Erdoğan da türbanlı olması gerekçesiyle olduğunu düşünüyorum arayıp onu kutluyor… Niçin Cumhurbaşkanı kutlar? Tek şeyi var türbanlı olması herhalde…. Yani yarışma kazanmış itirazım yok ama çıkarılmasının tek sebebi var. Türbanlı olması. İnanın bakın başka hiçbir şeyi yok bunun. Çünkü başka konularda yapmıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

“Ayrıştırıcı ifadeler kullanıldı”

RTÜK’ün ilgili uzman raporunda Ataklı’nın toplumu sınıflandıran ayrıştırıcı ifadeler kullandığı belirtilerek, 6112 sayılı yasanın 8. maddesine göre cezai işlem yapılması teklifi yer aldı. Üst Kurul, yayın deşifrelerini ayrıntılı olarak inceledi ve raporu hazırlayan uzmanın kanaatleri doğrultusunda karar aldı.

Karara göre, kanunun “yayın hizmeti ilkeleri” başlığında bulunan maddesinin ‘e’ fıkrasında yer alan “ırk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez” hükmü gereği TELE 1’e idari para cezası müeyyidesi uygulandı.