Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı’ya, Evrensel.net’te 2018 aralık ayında yayımlanan "Sakarya'da ırkçı saldırı: Baba hayatını kaybetti, oğlu tedavi altında" başlıklı haber nedeniyle “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etme” iddiasıyla dava açıldı.

Evrensel Gazetesi avukatı Devrim Avcı cinayetin işlenmesinin koşullarının ortadan kaldırılması yerine, haberini yapan basın organlarına dava açılmasının haber verme hakkının kısıtlanması ve haber alma hakkının sadece siyasi iktidarın izin verdiği şekilde olmasının istendiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Savcılık, www.evrensel.net'te 23 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan haberin “gerçeğe aykırı” olduğunu ve "halkı kin ve düşmanlığa sevk eden şekilde" yazdıldığını iddia etti. Suçlama üzerine Sakarya 5. Asliye Ceza Mahkemesinin açtığı davada Kınacı'nın ifadesi talimat ile 26 Mayıs 2021'de Gaziosmanpaşa 10. Asliye Ceza Mahkemesinde alınacak.

NE OLMUŞTU?

Olay Sakarya’nın Hendek ilçesi Yenimahalle Mahallesi Beştepeler Caddesi'nde 16 Aralık 2018 Pazar günü meydana gelmişti. Kadir Sakçı ve oğlu B.S, bir kahvehanenin önünde Hikmet Usta adlı kişinin silahlısaldırısına uğramış, Kadir Sakçı hayatını kaybetmişti. 

6 Aralık 2019’da yapılan yargılamada ise sanık Hikmet Usta’ya cinayet dolayısıyla müebbet, ağır yaralamadan dolayı 15 yıl, silah bulundurma suçundan ise 1 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, verilen cezaların hiçbirinde indirim uygulanmamıştı. 

Evrensel'in olaya ilişkin alıntı yaptığı Rudaw’ın haberinde ise  Kadir Sakçı oğlu B.S.’nin kıraathane önünde, H.U. ve yanındakiler tarafından önleri kesildiği, Kürtçe konuşan baba ve oğula “Kürt müsünüz, Suriyeli mi?” diye soran H. U'nun, baba ve oğlunun “evet Kürt'üz” demesi üzerine “zaten sizi sevmiyorum” diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş ettiği iddia edilmişti. Haberde,  Valilik tarafından olay sonrası yapılan “Meydana gelen cinayet olayının sebebinin çarpıtılarak ‘etnik bir nedenden kaynaklanmış gibi algı yaratılmaya çalışılmasının’ gerçekle hiçbir alakası yoktur.” açıklamasına da haberde yer verilmişti.

Yaşanan saldırıya HDP Milletvekilleri tepki göstermiş ve konu Meclis gündemine de getirmişti. Ayrıca saldırı Twitter’da #BendeKürdüm etiketiyle TT olmuştu.