BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, Temmuz- Ağustos -Eylül döneminde 11 gazeteci gözaltına alındı. Habercilere yönelik saldırılar geçen yılın aynı dönemine göre 11’den 29’a fırlarken, Erk Acarer’in Berlin’de bıçaklanmasıyla ülke dışına taştı.

Temmuz - Ağustos - Eylül 2021 dönemine ait BİA Medya Gözlem Raporu, bu üç  ayda görülen toplam 56 davada en az 205 gazetecinin “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” başta olmak üzere 21 farklı suç isnadıyla yargılandığını gösterdi. Bu dönemde, en az 70 gazeteci “örgüt üyeliği”, 22 gazeteci de “örgüt propagandası” gibi suçlamalarla yüz yüze geldi.

“Cumhurbaşkanına hakaret”: 17 sanıktan biri mahkum

Üç aylık rapor döneminde, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davalarda adı geçen ve toplam 84 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya kalan gazeteci ve karikatürist sayısı 17 oldu. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 8’di.

Raporda, gazeteci olarak Rüstem Batum, Ahmet Sever, Baransel Ağca, Oktay Candemir, Cem Şimşek, Hüseyin Aykol, Reyhan Çapan, Hasan Başak, Kemal Yakut, Engin Korkmaz, Erk Acarer, Deniz Yücel ve Atilla Taş’ın, karikatürist olarak da Charlie Hebdo dergisinden Julien Serignac, Gerard Biard, Laurent Sorurisseau ve Alice Petti’nin adları geçiyor.

Bu gazetecilerden Evrensel gazetesinden Cem Şimşek’e “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verilirken; Oktay Candemir hakkında verilen beraat kararına ilişkin dosya duruşma savcısının itirazı nedeniyle kesinleşemeden İstinafa taşındı. Gazeteci Baransel Ağca ve dört karikatüristle yönelik ceza davalarının görülmesine gelecek süreçte başlanacak.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014’ten 1 Ekim 2021’e kadar en az 66 gazeteci “Cumhurbaşkanı’na hakaret” başlıklı Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesi temelinde hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edilmiş oldu.

Saldırılar 11’den 29’a fırladı, ülke dışına taştı

Temmuz - Ağustos - Eylül 2021 döneminde, en az 29 gazeteci, dava, haber ve basın açıklamaları takibi yaparken kolluk kuvvetlerinin ya da üçüncü şahısların fiziksel saldırısına uğradı. Nisan’da yürürlüğe giren ve müdahale görüntülerinin çekilmesine yasak getiren polis genelgesi, Suruç Katliamı'nın altıncı yılında 10 haberci saldırıya uğramasına da zemin hazırladı. Bu dönemde bir gazeteci de darp edilerek gözaltına alındı. Şiddet, sürgündeki gazeteci Erk Acarer’in Berlin’de bıçaklanmasıyla ülke dışına taştı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 11’di.

Beş gazeteci sözlü saldırı veya tehdidin hedefiyken, sürgünde yaşayan altı gazeteci de tehdit edildi. Bir gazeteci kimliği belirsiz kişilerden sosyal medya ölüm tehdidi aldı. Bir kanala canlı yayında gerçekleşen saldırı ve bir matbaaya saldırı da rapora yansıdı.

Kırım Haber Ajansı Türkçe Yayın Yönetmeni gazeteci Aydın Taş’ın, ajansın Ankara Çankaya'daki bürosunda ölü bulunması mesleşktaşlarınca ve kimi gazetecilik meslek örgütlerince şüpheli bulundu.

Gazetecilere 11 gözaltı: 4’ü “Kürt Sorunu”ndan

Temmuz - Ağustos - Eylül 2021 döneminde en az 11 gazeteci gözaltına alındı. Gazetecilerden dördü, Kürt Sorunu kapsamındaki gelişmeleri izlerken, iki Hollandalı gazeteci de Edirne’de mülteci hareketliliğini haberleştirmek isterken gözaltı yaşadı. RTL muhabiri Olaf Koens ile kameraman Pepijn Nagtzaam “askeri yasak bölgeyi ihlal ettikleri” gerekçesiyle ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

248 habere erişim yasağı

Temmuz - Ağustos - Eylül 2021 döneminde Sulh Ceza Hakimlikleri ve Erişim Sağlayıcıları Birliği, “kişilik haklarını ihlal” veya “unutulma hakkı” gibi gerekçelerle internet haber sitelerinde çıkmış toplam 107 habere erişim engeli getirdi.

Bu dönemde, bianet.og’un çeşitli tarihlerde çıkmış 141 haberine Sulh Ceza Hâkimliklerince erişim engeli getirildi. Yasaklanan haberler arasında, bianet’in “Erkek şiddeti çetelesi” ve erkek şiddeti haberleri, gazeteci yargılamalarını konu alan haberler, 14-25 Aralık Operasyonları ve Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergahında aldığı araziyi konu alan haberler, şehir hastaneleri haberleri ve işçi-emek haberleri yer alıyor.