Kocaeli Kartepe’de yaşandığı iddia edilen cinsel istismar olayını haber yapan Kocaeli Halk Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Faruk Bostan ve yazı işleri müdürü Bülent Karagöz “iftira”suçlamasıyla tutuklandı.

Gazetede 26 Eylül günü “Kartepe AKP’nin tecavüz çetesi” adıyla haber yayımlanmıştı. Haberde adı geçen kişilerin şikayeti üzerine iki gazeteci önce ifade verdi, ifadeden sonra Kocaeli Adliyesi’ne sevk edilen gazeteciler tutuklandı. Tutuklanan iki gazetecinin avukatları Kocaeli Halk Gazetesi’ne açıklama yaparak müvekkillerinin beraat edeceklerine inandıklarını ve soruşturmanın eksik yürütülerek gazetecilerin haksız yere tutuklandıklarını belirtti.

Savcılık haberi yalanladı

Gazetecilerin tutuklanmasının ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamada yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“www.kocaelihalkgazetesi.com isimli internet sitesinde 26 Eylül 2020 tarihinde yayınlanan ‘Açıklıyoruz: Kartepe AKP’nin Tecavüz Çetesi’ başlıklı içerikte, Kartepe ilçesinde H.Y isimli 17 yaşındaki mağdur çocuğa yine içerikte isim kodlarının ve siyasi görevlerinin paylaşıldığı kişilerce cinsel istismarda bulunulduğu iddia edilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmada, mağdur H.Y.ye yönelik cinsel istismar olayında haberde adı geçenlerin ilgilerinin bulunmadığı tespit edilerek, haberi yapan ve yaptıran kişiler hakkında iftira suçundan soruşturma başlatılmıştır. Toplanan delillere göre bahse konu haberi yapan ve yaptıran Şüpheliler F.B. ve B.K., iftira suçunu işledikleri konusunda kuvvetli suç şüphesi oluştuğu değerlendirilerek gözaltına alınmış, sorguları yapılarak Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince iftira suçundan tutuklanmışlardır” denilerek haberde adı geçen kişiler hakkında herhangi bir soruşturma olmadığı ifade edildi. Açıklamada, haberde adları geçen E.Ş., M.S., A.G. ve G.T. isimli kişilerin ifade verdiği ve gözaltına alındığı, F.B., F.K., N.A., E.Ş., M.S. ve B.M. isimli kişilerin savcılığa çağırılmadığı ifade edilerek “bahsi geçen konu ve kişilerle ilgili yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmadığı anlaşılmıştır.”

Daha önce Musa Orhan haberini yapan gazeteci de gözaltına alınarak hakkında soruşturma açılmıştı. Musa Orhan’ın İ.E’ye tecavüz ettiğini ve İ.E’nin intihar ettiğini yazan Jiyan Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “halkı kin ve düşmanlığa sevk etme veya aşağılama” fiilini düzenleyen 216’ncı maddesi uyarınca soruşturma başlatılmıştı. Gözaltına alınan gazeteci ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı fakat Yayla hakkındaki soruşturma devam ediyor.