‘Anlasana’, ‘Konuşamıyorum’, ‘Olanlar Olmuş’, ‘İşte hayat’ ve ‘Yazık oldu yarınlara’ gibi birçok unutulmaz şarkıya imza atan Türk pop müziğinin efsane isimlerinden İlhan İrem, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Böbrek yetmezliği nedeniyle 28 Temmuz günü 67 yaşında hayata veda eden sanatçı için saat 12.00'de Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) anma töreni düzenlendi.

Tören için İrem’in naaşı AKM sahnesine getirildi. Bu sırada ailesi, dostları ve sevenleri İrem’i, son kez çıktığı sahnede dakikalarca alkışladı. İrem için düzenlene anma töreni, siyaset ve sanat dünyasından birçok ünlü ismi de bir araya getirdi.

Cenaze töreninde konuşan besteci Ali Kocatepe, armağan ettiği şarkılar için İrem’e teşekkür ederek, “Yeniliklere her zaman açıktı. Dualarımız seninle yolun aydınlık olsun. Güle güle arkadaşım” dedi.

Müzik yazarı Murat Meriç, “Hep yanımızda oldu. 78'de Çanakkale’de konserinde görmüştüm onu. Küpe taktığı için TRT ye çıkarılmadı, Eurovision’a şarkısı gitti ama kendisi götürülmemişti. Ama duruşunu hiç bozmadı. İlhan İrem çok değerli bir insandı. Hiçbir şekilde dik duruşundan taviz vermedi. Çevre ve barış hareketinde hep öndeydi” dedi.

Eleştirmen Güven Erkin Erkal ise “İlhan resim de yapıyordu. Çalışırken güzel şeyler aktaran biriydi. Değerli öğretileri vardı: Kimseyi kırma kimseyi gücendirme. Işık ve sevgiyle sözlerini ranta çevirmedi. Sahte peygamberlere karşı büyük savaş verdi” sözleriyle düşüncelerini paylaştı.

İMAMOĞLU: İREM, TOPLUMDAKİ YERİNİ HAK ETMİŞ BİR DEĞERİMİZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da İrem için düzenlenen anma töreninde bir konuşma yaptı. İrem’i kaybetmenin büyük üzüntüsü içerisinde olduğunu belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bugün, ne yazık ki yine bir değerimizi, sanatçımızı, İstanbul’umuzun bir kıymetlisini, memleketimizin bir kıymetlisini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ölüm haberini bana bir yetkili arkadaşımız arayıp bildirdiğinde, çok enteresan bir biçimde yanımdaki arkadaşıma, ‘İlhan İrem’i kaybettik’ ve ardından, ‘Çok seviyordum’ dedim. Bu, çok enteresan bir duygu. İnsanların içinde bazı şeyler birikiyor ve bir an kaybedince, hatırlıyorsunuz. O ‘Çok seviyordum’ lafını bana dedirtmesi çok enteresan bir şey. Biz yan yana gelmedik, el sıkışmadık. Ama bu duyguyu vermek bir insana, bunu verebilen bir insan olmak, herhalde çok özel bir insan olmasına yetiyor. Bu manada, gerçekten insanların aklına kazınan, duyguları yerleştiren, sözleriyle düşündüren çok özel bir sanatçı. Onun güzel ve özel sesi, sözlerinin yanı sıra, gerçekten insana huzur veren, düşündüren ve iyi hissettiren bir sesti. İlhan İrem’in yerini elde ederken, hakkıyla elde ettiğini bize hissettiriyor. Yani hiçbir suni katkı yok; tümden doğallığıyla ve kendisinin hakkıyla elde ettiği bir yeri var. Sanatçılığının yanı sıra kişiliği, sanatçı duruşuyla herkesin kalbini kazanan bir insan.”

İrem, Bebek Camii'nde düzenlenen törenin ardından, Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.