Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, koronavirüs salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini tahmin ettiğini söyleyip "Virüs olmaya devam edecek, ancak kısıtlamalara ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Bu iyimser bir mesaj" dedi.

Danimarka devlet yayıncısı DR'ye konuşan Kluge, 2021'in de Covid-19 yılı olacağını, ancak 2020'ye göre daha temkinli ve yönetilebilir olacağını vurguladı. Kluge, en kötü senaryonun geride kaldığını, virüsün yayılmaya başladığı 2020 yılına göre virüs hakkında daha fazla bilgiye sahip olunduğunu söyledi.

Mutasyon normal

Koronavirüsün mutasyona uğramasını da değerlendiren Kluge, bunun normal olduğunu ve virüsün bulaştığı kişiye uyum sağlamaya çalıştığını ancak mutasyonların hızlı yayılmasının kendilerini endişelendirdiğini belirtti. 

Kluge, ayrıca, herek görülmesi halinde Covid-19 için geliştirilen aşıların yeni mutasyonlara göre düzenlenebileceğini yani mutasyonlar için temelden aşı üretmeye gerek olmadığını söyledi. Mutasyonların virüsü kontrolden çıkarmayacağına dikkat çeken Kluge, ancak sağlık sistemleri salgın nedeniyle zor durumda olan ülkelerde mutasyonları ciddiye aldıklarını belirtti.