Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), hekimlere yönelik şiddetin önlenmesi ve hak kayıplarının giderilmesi için Ankara’da bir araya geldi. Ankara Anıt Park’ta toplanan Aile Hekimleri, “Sağlıkta şiddete son” sloganları attı.

Ankara’da buluşan Aile Hekimleri, sağlıkta şiddete karşı Türkiye’nin dört bir yanındaki yurttaşlardan topladıkları imzaları da beraberlerinde getirdi. Hekimlerin mitingine, Egeli zeybekler de gösterileriyle destek verdi.

YÖNETENLER SAMİMİ DEĞİL

Mitingde, Aile Hekimleri adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İtibarsızlaştırma, şiddetin normalleşmesi, cezaların caydırıcılıktan uzak olması, hak kayıplarımızın her geçen gün derinleşmesi göz ardı edildi. Her saat başı bir sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor. Daha kaç sağlık çalışanı ölecek. Darp edilecek. Bıçak kemiğe dayandı ve deldi geçti artık. Peki bitecek mi? Bitmeyecek, bitmez. Çünkü bizleri yönetenler samimi değil. Sağlıkta etkin ve caydırıcı bir şiddet yasası istiyoruz. Savaşta dahi dokunulmazlığı olan sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel şiddetin, insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına alınmasını istiyoruz. Şiddet uygulayanların rehabilitasyonunu, ve tedavisini istiyoruz. İyi hal indirimlerini, para cezalarını değil somut adımları bekliyoruz. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını değil hükmün adil olmasını istiyoruz. Alınacak kararların arkasında durulmasını ve uygulanmasını istiyoruz.”

Ş BIRAKIYORUZ

AHEF’in açıklamasında, aile ekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının gelirlerinin son dokuz yılda yüzde 40 oranında eridiği bildirildi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin inanılmaz boyutlara geldiğini kaydeden AHEF’in açıklaması şöyle devam etti:

“İzin hakkı olmayan sağlık çalışanları aile hekimliği hizmet sözleşmesi ile neredeyse cezalandırılıyor. Artık bizi görmezden gelmeyin. Bize hak ettiğimiz değeri verin, şiddeti önlemek için gerçekten samimi adımlar atın, hak kayıplarımızı önlemek için çaba harcayın, iş yükümüzü azaltacak, insani çalışma koşullarını sağlayacak öneriler getirin. Biz de sizlerle birlikte masaya otururuz, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak bu taleplerimize beraber çözümler üretiriz. Beyaz önlüğümüz artık askıda. İş bırakıyoruz. Artık dik durma, haksızlığa boyun eğmeme vakti. Gün sağlıklı ülke geleceği ve meslek onuru mücadelesinin günüdür.”