İtalya'da yapılan bir araştırma, korona virüsü salgınında test yapılmayan asemptomatik vakaların tehlikesine dikkat çekti. 14 gün boyunca karantinada tutulan küçük bir kasabada neredeyse herkese yapılan testlerde, vakaların tam yüzde 40'ının hiçbir hastalık belirtisi göstermediği ortaya çıktı.

Korona virüsünün yol açtığı bulaşıcı Covid-19 hastalığının yayılmasında asemptomatik vakaların ne kadar etkili olup olmadığına dair dikkat çekici bir araştırma yayımlandı. İtalya’da neredeyse herkese test yapılan küçük bir kasabada, pozitif vakaların yaklaşık yüzde 40’ının hiçbir belirti göstermediği ortaya çıktı.

Araştırma, Venedik’in batısında yer alan 3 bin 200 nüfuslu Vò kasabasında yapıldı. Kasabanın Covid-19 kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği 21 Şubat’ta 14 gün boyunca sıkı bir karantinaya alınması ve böylece yayılmanın engellenmesi sayesinde, belirti gösteren ve göstermeyen vakaların kesin bir saptaması yapılabildi.

İKİ AŞAMALI TESTLE ÖLÇÜLDÜ

Buna göre, 14 günlük karantinanın başında ve sonunda kasaba halkının neredeyse tamamına korona testi yapıldı. Karantinanın ilk günlerinde nüfusun yüzde 2.6’sının, yani 73 kişinin testi pozitif çıktı. İki hafta sonra ise sadece 29 kişi pozitifti. Bununla birlikte, her iki test döneminde de vakaların yaklaşık yüzde 40’ının hiçbir semptom göstermediği ortaya çıktı.

Padua Üniversitesi ile Imperial College London’dan ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü ve saygın tıp dergisi Nature’da yayımlanan araştırmada, vaka izolasyonu ve kitlesel testlerin lokal salgınları hızla durdurabileceğinin altı çizildi.

‘TESTLER SALGININ KONTROLDEN ÇIKMASINI ÖNLEDİ’

Araştırma ekibinin başkanı Profesör Andrea Crisanti, “Semptomları olsun ya da olmasın, tüm vatandaşların test edilmesi, salgınların kontrolden çıkmasını önlemenin bir yolunu sunuyor” dedi. Crisanti, “Sessiz ve geniş yayılıma rağmen salgın kontrol altına alınabilir” diye konuştu. Crisanti, Vò kasabasına yapılan kitlesel testlerin, daha geniş kapsamlı halk sağlığı politikalarına da yol gösterdiğini ekledi.