Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. ürkiye'de uygulanacak Sinovac ve Pfizer/BioNTech aşılarına ilişkin konuşan ve her iki aşı için de yapılan anlaşmaların detaylarını paylaşan Koca, şubat ayı sonuna kadar 50 milyon doz gelecek olan Çin aşısının 3 milyon dozunun pazartesi günü Türkiye'de olacağını belirtti. 

 Pfizer/BioNTech aşısının da mart ayı sonuna kadar 4,5 milyonunun geleceğin belirten Koca, bu firmayla 30 milyon doza kadar opsiyonel bir anlaşma yapıldığını aktardı.

Birinci aşamada 9 milyona yakın kişi aşı olacak"

Aşılama çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Koca, "Öncelikle sağlık çalışanlarımızdan başlamış olacağız. Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin aşı olacağını söyleyebilirim. Şubat sonuna kadar elimizde olmasını sözleşme gereği düşündüğümüz 50 milyon aşı olması gerektiğini söylemiştim. Biz mümkün mertebe daha kısa bir zaman diliminde, en geç nisan olmak üzere, yaygın, ilk 2 hatta 3'üncü aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. Aşının zorunlu tutulmayacağını aktaran Koca, Türkiye'nin her tarafında yaygın aşılama yapılabileceğini de belirtirken, "Günde 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

"Bu mutasyon Eylül ayından beri mevcut"

Koca, geçen hafta İngiltere'de görülen ve yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olduğu tespit edilen Koronavirüs mutasyonuna ilişkin de konuşurken, "Bu mutasyon Eylül ayından beri mevcut. Mutasyonun yayılma hızını artırması çarpan etkisi yapabilir ancak mutasyon ve varyasyonlar düzenli olarak taranmaktadır. Virüs daha hızlı bulaşsa da tedbirler yine en etkili silahımız. DSÖ de aşı çalışmalarını olumsuz etkilemeyeceğini açıkladı" dedi. Mutasyonun, Türkiye'de yapılan ön incelemelerde henüz görülmediğini belirten Koca, "Önümüzdeki hafta tam genom analizi yaparak daha net bir şey söylemek mümkün" şeklinde konuştu.