Sağlık Bakanlığı, yurttaşların karantina kurallarını ihlal etmesi sebebiyle yeni bir proje hazırlıyor. Projeye göre Koronavirüs hastalarının evden çıkmaması için elektronik kelepçe uygulamasına geçilerek hastaların karantina sürecini evde tamamlaması hedefleniyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın Bakan Koca ile yaptığı görüşmeden elde ettiği bilgiye göre  elektronik bileklik projesi geliştirildiği bilgisini aldı.

Projede iki uygulama öne çıkıyor

Elektronik bileklik projesinde iki model ön plana çıkıyor. İlk modele göre karantinada kalması gereken hastanın evinden ya da karantinaya alındığı bölgeden uzaklaşması durumunda merkezdeki alarm çalarak yetkilileri uyarmış olacak.

Söz konusu projede ikinci model de aynı pratikte çalışsa da birkaç farklılık içeriyor. Karantinaya alınan hastanın evine bir cihaz yerleştirilerek hasta takibe alınıyor. Sağlık Bakanlığı’nın yerleştirdiği kutu karantinaya alınmış hastaya bir sınır çiziyor. Eğer hasta belirlenen sınırları ihlal etmeye başlarsa alarm çalıyor, daha uzağa gittiğinde ise merkeze haber veriyor. Ayrıca kutunun hasta tarafından yanında taşınarak karantinayı ihlal etmesini önlemek için kutunun yerinden oynatıldığı an merkeze haber verdiği belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki uygulamanın hangisinin daha verimli olduğuna karar verildikten sonra hayata geçeceğini açıkladı.