Uzmanlar, Covid-19 salgını sürecinde 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan kişilerin zatürre ve grip aşısı olmasının önemine dikkat çekiyor fakat ekim ayına girildiği halde aşı temini konusunda sorunlar yaşanıyor.

Eczanelerde grip aşısının olmadığını, 15 Ekim tarihinden sonra 1,5 milyon doz grip aşısının Türkiye’ye getirileceğini söyleyen Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak’a göre aşıya dair çok talep olduğu için aşı sayısının arttırılması gerekli. Risk grubunda olmayanların da pandemi nedeniyle aşı talebinin olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal’a göre ise grip aşısının gecikmesi Türkiye için iyi bir şey değil ve halk sağlığı açısından ciddiye alınması gereken bir durum.

‘1,5 MİLYON DOZ AŞININ YETME ŞANSI YOK’

15 Ekim tarihinin ardından Türkiye’de satışa sunulması beklenen 1,5 milyon doz grip aşısının yeterli olmayacağını belirten TEB Başkanı Erdoğan Çolak’a göre Sağlık Bakanlığı’nın bu süreci yönetip ülkeye aşı girişini kolaylaştırması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın doz sayısını arttırmak için girişimlerde bulunması gerektiğini söyleyen Çolak şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz yıl aşılar eylül-ekim ayında gelmedi, aralık ayında geldi. Covid-19 olmamasına rağmen 1,5 milyon doz aşı bulunma konusunda sıkıntı yaşandı. Bugün Covid-19 nedeniyle insanlar grip ve zatürre aşısına yönelmiş vaziyetteler. Bunlar Covid-19 için de önemli aşılar. Geçen yıl 1,5 milyon doz aşının yetmediği bir noktada bugün Covid-19 mücadelede insanların hassas olduğu bir süreçte yetme şansı kesinlikle söz konusu değil.”

‘YÜZLERCE İNSAN ECZANELERE GRİP AŞI SORUYOR’

Covid-19 pandemisiyle birlikte uzmanların grip ve zatürre aşısı tavsiyesinde bulunduklarını  belirten Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı’ya göre bu uyarıların ardından ihtiyacın çok üzerinde bir talep ortaya çıktı.  Risk grubu olarak nitelendirilen kronik rahatsızlığı bulunan ve 65 yaş üzerinde olan kişi sayısının 25-30 milyon sayısına denk düştüğünü belirten Ercanlı, “Önceki yıllarda ortalama bir buçuk milyon doz grip aşısı yeterli olabiliyordu. Geçtiğimiz yılda da sıkıntı vardı ama bu sayılar yeterliydi. Uzmanların bu dönemdeki tavsiyeleriyle beraber toplumda da bu konuda bilinç oluşunca herkes grip aşısı yaptırmaya yöneldi ve bir talep patlaması oldu. Eczanelerimize günde yüzlerce insan gelip ‘Grip aşısı geldi mi’, ‘Gelirse beni sıraya yazar mısın’ gibi isteklerde bulunuyorlar” diye konuştu.