E-sigara kullanımı akciğer sönmesine bile neden olabiliyor E-sigara kullanımı akciğer sönmesine bile neden olabiliyor

 Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi, 70 yaşında ileri derecede akciğer kanseri teşhisi konulan ve doktorlar tarafından kemoterapi ile radyoterapinin sonuç vermeyeceği belirtilen bir hasta için önerilen 'lenvatinib' etken maddeli 'Lenvima' adlı ilacın maliyetinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması yönünde nihai karar verdi.

Kararda, geri ödeme listesinde bulunmayan ve kürü 1300 euro olan ilacın SGK tarafından karşılanmamasının yaşama hakkını sınırlayacağı, oysa devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğu belirtildi.

Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören hasta, yurt dışından getirilen ilacı karşılayamayacağı gerekçesiyle SGK'ya başvurdu. SGK ise "ilacın Sağlık Uygulama Tebliği ve ek şartlarına uymadığı, geri ödeme listesinde bulunmadığı gerekçesiyle" karşılanamayacağı yönünde cevap verdi. Bunun üzerine hastanın avukatı Eliz Atlı, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Tarafların mahkemeye sunduğu bilgi, belge ve savunmaları değerlendiren mahkeme, ilacın SGK tarafından karşılanmasına hükmetti. Mahkeme, kararında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca kabul edilen ve Türkiye'nin de tarafı olduğu 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi' ile 8 Kasım 2003'de yürürlüğe giren 'Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin ilgili maddelerine atıfta bulundu.

Kanser hastalarına yönelik standart tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığını ve hastaların artık akıllı ilaç veya immunoterapi tedavilerine yönlendirdiğini belirten avukat Eliz Atlı ise "Söz konusu ilaçlar 14 günde bir, 21 günde bir gibi kısa aralıklarla kullanılmaktadır. İlaçların ithal olması sebebiyle hastalar maalesef bu tedavilere başlayamamakta veya başladıkları tedavileri yarım bırakmak zorunda kalmaktadır. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle ortak koruma alanı bulan yaşam hakkı ve sağlık hakkını referans alarak, müvekkilimiz özelinde başlatmış olduğumuz hukuk mücadelemiz sonucunda mahkeme, davalı kurumun gerçekleştirdiği işlemi iptal ederek müvekkil için tek ve son çare olarak önerilen ilaç tedavisine ulaşımının önü açılmıştır. Bu karar kanser hastaları açısından son derece önemlidir" dedi.