İnsandan insana bulaşan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye'de görülmediğine ilişkin Sağlık Bakanlığı açıklamalar yapsa da halk arasında "Nasıl olur da hâlâ Türkiye'ye gelmez?" sorusu ve "Aslında vaka var ama Bakanlık açıklamıyor" düşüncesi yayılıyor.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman konuyu çok yakından takip ettiklerini belirterek net konuşuyor: "Türkiye'de tanısı konulmuş koronavirüs vakası yok."

TTB Covid-19 İzleme Grubu'na her gün Türkiye genelinden tüm illerdeki tabip odalarından bilgi ve haber ulaşıyor.

Prof. Adıyaman'ın bu söylentilere neden olan ve "üzücü" olarak tanımladığı ise Türk toplumunda Sağlık Bakanlığı'na karşı olan güvensizlik. 

"Bize ulaşan bir vaka yok"

"Tabi ki Türkiye'de var sanılıyor ve birtakım söylentiler de yayılıyor. Mesela bir haftadır 29 Mayıs Hastanesi karantinada dedikodusu var. Ama orası rutin olarak çalışmasına devam ediyor. Şu anda belki vaka yok. Eğer vaka olsaydı, yayılmış olsaydı bu belli olurdu. Hastalar bir yerde toplanır, ona bağlı ölümler de görülürdü. Hiçbir yerden bu duyumu almıyoruz. Hekim arkadaşlarımızdan bize bu yönde bilgi gelmedi hiç.

"Ama maalesef üzücü olan şu; Türk toplumunda yurttaşlarda Sağlık Bakanlığı'na karşı bir güvensizlik var. Bunu da Sağlık Bakanlığı kendi değerlendirmelidir." 

"Ülkeler vakaları DSÖ'ye bildirmek zorunda"

"TTB'nin Covid -19 İzleme Grubu var. Dünyada yüzde iki oranında ölüm oranı var. Şu anda Türkiye'de vaka yok ama olacaktır büyük ihtimalle. Ölüm vakası iki, üç olabilir. Çünkü çevremizde her yerde var. Ama şu anda dünyada gripten ölenlerin sayısı bunun yirmi misli. Kimler daha çok risk altında? 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan. Kalp, karaciğer, böbrek yetmezliği, diyabeti olan insanların yüzde ikisi hayatını kaybediyor."

Ülkelerin ortaya çıkan herhangi bir vakayı Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirmek zorunda olduğunu aktaran Adıyaman, "Sağlık Bakanlığı'nda çok değerli bilim insanları var. Bunlar saklamazlar zaten. Biz de Avrupa ve DSÖ ile direkt temas halindeyiz. Gün be gün hangi ülkede kaç vaka var, kaç kişi öldü onlar bildiriliyor" dedi. 

"Üç dört ay sonra grip gibi bir hastalık olacak"

Covid-19'un üç, dört ay sonra normal bir influenza (grip) gibi normalleşeceğinin altını çizen Adıyaman şöyle devam ediyor:

"Gerçekten paniğe gerek yok. Üç dört ay sonra bu normal grip gibi bir şey olacak. Normalleşecek, çünkü zaten havalar ısınmaya başladı.Havalar ısındığı zaman insanlar dışarı çıkar. Bu hastalık damlacık enfeksiyonuyla bulaştığı için insanlar birbirinden daha ayrı durmaya başladığı zaman salgın azalacaktır. 

"Dünyada yayılıyor ama ölüm oranı artmıyor. Çin çok kalabalık yüzde iki, iki buçuğa çıktı. Batı'da yüzde bir civarında. Ölüm oranı çok yüksek değil. Panik gerektirecek bir durum yok.

Bu veba, çiçek hastalığı gibi bir hastalık değil. Yani herkesin öldüğü, şehirlerin yıkıldığı falan. Gripten, yani risk gruplarını da göz önüne alacak olursanız, yirmi misli daha çok insan ölüyor. Şu anda yaşamını yitiren tüm dünyada 3387, toplam hasta sayısı 98 bin civarında. En çok ölümler de 3 bin 42 ile Çin'de, 148 ile İtalya'da ve 108 ile İran'da. Evet, baktığınız zaman yayılıyor hastalık ama ölüm oranı artmıyor."

"Tanı testi tek merkezden yürütülmemeli"

Öte yandan tanı testinin ise tek merkez olan Ankara'dan yapılıyor olmasının da sorun olduğunu belirten Adıyaman, testin İstanbul, İzmir, Antalya, Van gibi turist yoğunluğunu çok olduğu yerlerde de yapılmasını söylüyor.

"Şu anda bu işle ilgili yapılması gereken her şey yapılıyor, tek bir şey dışında. Bu testlerin birden fazla merkezde yapılması gerekli. Normalde bu test sonucu üç saatte çıkıyor ama hastanın kanının alınması ve Ankara'ya soğuk zincirle gelmesi bir zaman alıyor. Erken ve acil teşhis almak çok önemli. Aldığımız duyumlara göre İstanbul'da da açılacakmış ama onun dışında İzmir, Antalya, Van gibi turist yoğunluğunun olduğu yerlere de gitmesi lazım.

Bu testler her yere ulaşsa belki her şüphelenen de çıkacak Koronavirüs. Hastaların belki de bir kısmı basit grip gibi geçiriyor ama bilmiyoruz."

Sosyal medyadaki paylaşımlara dikkatle yaklaşılması gerektiğini belirten Prof. Adıyaman, bu hastalık için hiçbir koruması olmadığını belirttiği maskeleri fahiş fiyata satan firmalar hakkında da işlem yapılması gerektiğinin altını çizdi.

7 adet farklı insan koronavirüsü bulunuyor: 

İlk altı koronavirüs daha önce görülen hastalıklar. Sonuncu ve yeni tip koronavirüs ise Covid -19 olarak adlandırılıyor. 

İnsan koronavirüsü 229E (HCoV-229E)
İnsan koronavirüsü OC43 (HCoV-OC43)
SARS-CoV
İnsan koronavirüsü NL63 (HCoV-NL63, Haven koronavirüsü)
İnsan koronavirüsü HKU1
MERS koronavirüsü (MERS-CoV)
Yeni koronavirüs (CoVID-19)

(Kaynak:Wikipedia)