Akyazı’da, orman köylülerinin içme suyu ve tarımda kullandıkları suyu Termal Otel yapılacak gerekçesiyle kullanma izni alan, ancak bu suyu şişeleme tesisleine yönlendirdiği ve ruhsatı olmayan kaynaklardan da su aldığı belirlenen Emsey Şirketi'ne açılan davada, yeniden keşif yapılması kararı alındı.

SASKİ'nin şirket aleyhine açtığı davaya müdahil olan Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma Derneği vekili Av. Elif Yar, yaptığı açıklamada, "Talebimiz sonucu yeni keşif günü ve saati nihayet belli oldu! 25 Ağustos 09:30’da gerçekleşecek keşifte yöre halkının ve tüm doğaseverlerin orada olması büyük önem arz ediyor" dedi.

Elif Yar, açıklamasında davaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Akyazı’da , orman köylülerinin içme suyu ve tarımda kullandıkları suyu Emsey şirketi termal otel yapılacağı gerekçesiyle kullanmak istemektedir. Şirket sadece 2 adet kaynak için ruhsat alabilmiştir. Ama şirket 2014 yılından bu yana ruhsatsız ve izinsiz 33 adet kaynakta ruhsat yetkisini ve sahasını aşarak yasak faaliyetlerine devam etmektedir.

Emsey mahkeme kararları aleyhine olmasına rağmen halen ticari amaçlı su satmaktadır. Dağdan indirdiği suyu Akyazı Kuzuluk mevkiinde “Defne Su” adı altında satmaktadır.Faaliyetlerini durdurması İçin alınan mahkeme kararlarına uymamaktadır.

Bölge halkı kurmuş oldukları Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma Derneği ile Şirkete karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtiyor. 25 Ağustos 09:30’da gerçekleşecek keşifte yöre halkının ve tüm doğaseverlerin orada olması önem arz ediyor."

GENÇ, YAŞLI, KADIN, ERKEK MÜCADELE EDİYOR

Elif Yar, 8 yıldır devam edien dava sürecini, olayları ve gelişmeleri şöyle özetledi:

"Doğa Katliamına dur demek, gelecek nesillere daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına; kazanacağımıza ve doğayı kurtaracağımıza olan inancımız ve azmimizle; genç, yaşlı, kadın, erkek birlik ve beraberlik bilinciyle mücadelemizi devam ettirmekteyiz.

“Su Hayattır” Bıçkıdere/Küçücekliler doğaya ve dolayısıyla yaşam hakkına sahip çıkmak adına, “Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma Derneğini kurarak, bir çatı altında toplanmış ve tüm dava süreçlerini yakından takip etmektedirler.

Bıçkıdere/Küçücek halkıyla birlikte yürütmekte olduğumuz hukuki süreçlerin yanı sıra; yapılan usulsüzlük ve haksızlıklara dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler ve mitingler düzenleyerek bir farkındalık yaratmaya çalıştık. Yöre halkı davalara kalabalık bir şekilde katılarak süreci yakından takip etti.

Doğa Katliamına dur demek, gelecek nesillere daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına; kazanacağımıza ve doğayı kurtaracağımıza olan inancımız ve azmimizle; genç, yaşlı, kadın, erkek birlik ve beraberlik bilinciyle mücadelemizi devam ettirmekteyiz. Son söz olarak Paul Ehrlich’in bir cümlesiyle bitirmek istiyorum: “Doğa İnsan Olmadan Da Yaşar, Ama İnsan Doğa Yok Olduktan Sonra Yaşayamaz”

Davaya ilişkin güncel gelişmeleri aktarmaya ve olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Yeni belirlenen keşif gününe ise duyarlı tüm doğaseverleri bekliyoruz.

BIÇKIDERE/KÜÇÜCEK'TE NELER OLMUŞTU

Bıçkıdere/Küçücek halkı 2014 yılında ormanlarında bilgileri dışında çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü fark etmiş ve konuyu anlamak üzere hemen araştırmalara başlamışlardı. Sakarya Valiliği’ne başvuruları neticesinde; Sakarya Valiliği, ruhsat kapsamı dışında kalan kaynaklara yapılan müdahaleler tespit etmişti. Sakarya Valiliği, Emsey Firmasına derhal faaliyetlerini durdurması ve izinsiz sahadan çıkması hususunda ihtar göndermişti. Fakat firma “faaliyeti durdur” ihtarına rağmen faaliyetlerine devam etmektedir. Bıçkıdere halkı da bu çevre katliamını durdurma konusunda mücadeleye kararlılıkla devam etmektedir.

Sularını ve ormanlarını korumak için yıllardır çaba gösteren Bıçkıdere/Küçücek halkının kurmuş olduğu Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma Derneği de davacı Saski yanında keşfi yapılacak davaya müdahil olmuştu.