Ahmet Kaya'nın hayatını konu alan filmlerle ilgili olarak sanatçının eşi Gülten Kaya bir basın toplantısı düzenleyerek, kamuoyunun yanıltıldığını belirtti.

Gülten Kaya, "Ahmet Kaya Filmi denilen filmde, Ahmet Kaya yok, eserleri yok, hayatına dair hiçbir şey yok" diyerek tepki gösterdi.

Geçen aylarda yönetmen Gani Rüzgar Şavata'nın Ahmet Kaya'nın hayat hikayesinin anlatıldığı "İki Gözüm" filminin çekimlerinin bittiği basına yansımıştı.

Gülten Kaya bugün (5 Aralık 2019) avukatları Oktay Uğurlu, Naki Demircivi ile birlikte yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Onayımız ve iznimiz yok"

"Umuyorum ki bu toplantı vesilesiyle birçok yanlış algının değişmesine ve yeniden gözden geçirilmesine aracılık edersiniz.
Biliyorsunuz son aylarda gerek basında gerek sosyal medya mecralarında Ahmet Kaya'nın hayatının film yapıldığına/yapılacağına ilişkin muhtelif spekülatif haberler yayılmaktadır. Bizim tamamen rant odaklı bu tür girişimlere onayımızın ve iznimizin olmadığını daha önce yazılı bir basın açıklamasıyla ve kesin bir dille ifade etmiştik. Buna rağmen, bahse konu spekülatif haberlerin ısrarla ve artarak devam ettiğini ve konu hakkında bir bilgi kirliliği yaşandığını üzülerek gözlemlemekteyiz."

Ahmet Kaya'nın hayatından, mücadelesinden, onu geleceğe aktarmak uzak bir film yapıldığını ifade eden Kaya şöyle devam etti:

"Hukuk dışında ahlaken de sektörü ilgilendiren bir konu"

"Ayrıca filmin sinema sanatının asgari değerini taşımadığını düşünüyorum. Yasal koruma yollarını etkin bir şekilde kullanacağız. Hukuki haklar dışında ahlaken de sinema sektörünü ilgilendiren bir durum bu. Portre filmler son zamanlarda arttı ve zor filmlerdir bunlar.

Kaya'nın öznesi olacak bir filmde olması gerekenler, mücadelesi, notaları, sesi, hayattaki duruşudur. Kaya için atılacak her adım bu değerlere sadakatle yapılmalıdır. Bunların dışında olacak işler ticari faaliyettir. Bu yapılanlar gerçek sinema filmleri değil, belgelemek yerine yağmalama girişimi olan film ve filmciklerdir. Bu eşittir, tüccarlıktır."

"Bir gün Ahmet Kaya filmi olur, olacaktır ama portre filmler zordur. Gerçek hayatını, onu var eden ve ona kamusal kimlik kazandıran üretimini, eserlerini, muhalif bir sanatçı olarak mücadelesini, uğruna hayatını verdiği değerleri ve Türkiye yakın tarihinin fon oluşturduğu yılları gelecek kuşaklara en doğru şekilde taşıyacak olan o filmi kızlarımız Çiğdem ve Melis, eserlerimizin yasal temsilciliğini yapan GAM MÜZİK ve benden duymadığınız sürece lütfen hiçbir şeye itibar etmeyiniz."

Filmde Ahmet Kaya'nın eserlerinin de yer almadığını belirten Gülten Kaya, "Bir sanatçı ürettiği eserlerden koparılarak geleceğe taşınamaz" dedi.

"Ahmet kaya halkına emanettir" 

Film ekibiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Sanat hırsızlığı olarak tanımlanan bu durumun paydaşları olarak görüyorum, yönetmen ve oyuncuları. Çok saygısızca buluyorum sinema sanatı adına, bu duruşu onursuz buluyorum."

İkinci bir filmin de yapıldığı duyumlarını aldıklarını belirten Gülten Kaya, "Ahmet Kaya'yı bütün değerleriyle birlikte sevenleri için en etkin biçimde korumak, yasal ve hukuki haklarını temsil eden bizlerin boyun borcumuzdur ve Ahmet Kaya halkına emanettir" diyerek sözlerini bitirdi.

Avukatlar ise yapımcı şirketlere yasal bildirimlerin yapıldığını söz konusu filmin vizyona girmesi halinde tüm hazırlıkları yaptıklarını,  hukuki süreci takip ettiklerini aktardı.