Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde Onur Ödülleri oyuncu Nur Sürer ve oyuncu-şarkıcı Zuhal Olcay'a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu-şarkıcı Ayta Sözeri, oyuncu Demet Evgar, müzisyen Ekin Fil ile Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün'e, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Ahsen Eroğlu'na verilecek.

Festivalin 2013 yılında ilk kez verdiği; kendi alanında "uğraşına" bir ömür vermiş kadınları selamladığı Tema Ödülü ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Bu yıl "Araftan Çıkmak" temasıyla 24. kez sinemaseverlerle buluşacak festival, bu yıl izleyicileriyle hem sanal hem de gerçek mekânlarda buluşmayı hedefliyor.

Festivalin her yıl Türkiye sinemasındaki kadın emeğinin altını çizmek ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller 27 Mayıs'taki açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

40 yılı aşan kariyer

Nur Sürer'e ödülü, "40 yılı aşan kariyerinde, senaryoların, yönetmenlerin sınırlarını kırarak, bizi sarsan, toplumsal kabulleri zorlayan, kadın karakterleri perdeye taşıyan, 'Bereketli Topraklar Üzerinde', 'Uçurtmayı Vurmasınlar', 'Ayna', 'Yılanların Öcü' gibi filmlerle, klasik Yeşilçam sineması ile bugünün sineması arasında sağlam bir köprü kuran, sinema emekçilerinin çalışma koşullarının iyileşmesi için de mücadele vermesi" nedeniyle verilecek.

Çok yönlü sanatçı

Zuhal Olcay'a ödülü ise "Tiyatro sahnesinden asla vazgeçmeyen, 'Küçük Bir Öykü Bu', 'İyisin', 'Ankara'da Âşık Olmak' gibi ortak hafızamızda yer eden şarkılarını söylediği albümler çıkaran, rol aldığı filmlerde kadınlığı, ilişkileri, arkadaşlıkları, evlilikleri, ev içi köleliği ve toplumsal cinsiyeti yeniden düşündüren, hayatın ortasından ya da kıyısından kadınları cesaretle karşımıza getiren çok yönlü sanatçı kişiliği" nedeniyle takdim edilecek.

Bilge Olgaç Ödülü dört kişiye

Türkiye sinemasının farklı cephelerinde emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla, erkek egemen sinemanın ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen ödül ise dört kişi arasında paylaştırılıyor:

Ayta Sözeri: Sinema dünyasına müzik sahnesinden geçiş yaparak "Aile Arasında" dâhil pek çok filmde ve dizide izlediğimiz oyuncu, şarkıcı, insan hakları ve LGBTİ+ aktivisti.

Demet Evgar: 17 yaşında tiyatro sahnesine adım attıktan sonra hem tiyatroda, hem televizyonda, hem de "Beyza'nın Kadınları", "Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok", "Sofra Sırları" gibi filmlerdeki kadınlara hayat verdi. Kurucusu olduğu Tiyatro Pangar'da oyunlar sahneliyor ve yine kurucusu olduğu Hata Yapım Atölyesi'nde eğitmenlik yapıyor.

Ekin Fil: Genç kuşak müzisyenlerden. Proudpilot grubuyla adını duyurdu, "Kaygı" filminin müzikleriyle girdiği sinema için üretmeye devam ediyor. "Körfez", "Evde Yok","Cadı Üçlemesi 15+", "Hayaletler" filmlerinin özgün müziklerinin bestecisi.

Gülin Üstün: Son 20 yıldır yapımcılık başta olmak üzere, satış, pazarlama gibi farklı alanlarda Türkiye sinemasına emek veriyor. Türkiyeli bağımsız sinemacıların uluslararası platformlarda tanınmasında büyük pay sahibi. İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar yöneticisi.

Genç Cadı Ahsen Eroğlu

Genç Cadı Ödülü ise genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2009'den beri veriliyor. Ödül, son dönemde Ozan Yoleri'nin yönettiği "Aylin" adlı kısa filmde beğeni toplayan, televizyon dizisi "Menajerimi Ara" ile dikkat çeken ve ilk uzun metraj filmi "Sardunya" yakın zamanda izleyici ile buluşacak olan Ahsen Eroğlu'na verilecek.