Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık hakkında Boğaziçi Üniversitesi protestolarıyla ilgili paylaşımlarını gerekçe göstererek “suç işlemek için alenen tahrik” suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Açıklamada "Bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında; Bağımsız milletvekili Ahmet Şık’ın Boğaziçi protestolarını bahane ederek, "bu hükümet seçimle gitmeyecek, sokağa çıkın" çağrısında bulunduğuna dair haberler yer alması üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu tarafından,  27. Dönem bağımsız milletvekili Ahmet ŞIK hakkında TCK 214. Maddesi kapsamında “Suç işlemek için alenen tahrik” suçundan soruşturma başlatıldığı, kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

Ne olmuştu?

Şık, iki gün önce gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma için gittiği adliyede yaptığı açıklamada "Kimse seçimle gidiyorlar sayıklamasının peşinden gitmesin. Mafyayla ve mafyaya teslim olmuş yargıyla böyle bir sistemde mücadele edemezsiniz.  Evrensel hukuk normlarının referans alındığı bir hukukla mücadele edersiniz. Dolayısıyla yapılacak seçim hiçbir şeyi değiştirmez” demişti.

Şık’ın bu açıklaması sosyal medyada bazı haber sitelerinde "Ahmet Şık’ın halkı isyana çağırdı” şeklinde haberleştirildi.

Gazeteci Hilal Kaplan da sosyal medyada Ahmet Şık hakkında  “Amerika’da olsa şu an hapisteydi. Burda gelip ‘evrensel hukuk’ masalı anlatıyor. Savcı Kiraz’ı şehit edenleri akladığı röportajı tek başına yeterdi” diyerek hedef gösterdi.

Şık'ın soruşturma değerlendirmesi

Hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin bianet’e konuşan Şık, "Yaptığım açıklamada 'mafyayla, mafyaya teslim olmuş bir yargıyla mücadele edemezsiniz. Evrensel hukuk normlarını referans alan bir yargıyla mücadele edebilirsiniz' demiştim. Söylediğim bundan ibaret bu soruşturma tam da söylediklerimin ispatıdır. Yargının nasıl işlediğinin kanıtıdır, ne kadar haklı olduğumun kanıtıdır. Bir troliçe bir şey yazıyor diğer troller devreye giriyor. Soruşturmalardan, tutuklamalardan korkacak değilim. Kendileri korksunlar.”