Anayasa Mahkemesi, nisan ayında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasına ilişkin kanun hükmünü özel hayatın gizliliğine aykırı bularak iptal etmişti. Güvenlik soruşturması için AK Parti daha önce bir düzenleme getirmiş, eleştiriler üzerine geri çekmişti. Şimdi kriterleri ortaya koyan, daha sınırlı bir kanun teklifi getirildi.

Meclis’e sunulan teklifte AYM’nin iptal kararı sonrası kamuya girişlerde düzenleme yapılması gerektiği kaydedilerek, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak kişiler sıralandı. Teklife göre Cumhurbaşkanlığınca atanacak “üst kademe kamu yönetici”, “milli güvenlik açısından stratejik öneme sahip proje, birim, tesis hizmetlerinde çalışacak kişilere” güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Teklifle, kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde olmayan ancak ileri teknoloji gerektiren Ar-Ge faaliyetleri, bilişim teknolojileri ve savunma sanayi gibi sektörlerde çalışacak kişiler söz konusu soruşturma ve araştırmadan geçecek.

Güvenlik soruşturması MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki amirler tarafından yapılacak. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yürüten kişiler, ancak kendilerine iletilen taleple sınırlı olarak bilgi ve belgeye erişmeye yetkili olacak.