DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programında Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayını 13 Mart'ta belirleme niyetinde olduğunu ancak bunun bir hedef olmadığını söyledi. Sürecin bir hafta ya da 10 gün uzayabileceğini belirten Babacan, "geç kaldıkları" yönündeki eleştirilere katılmadıklarını ve önceliklerinin Ortak Mutabakat Metni'ni hazırlamak olduğunu söyledi.

Altılı Masa’da yer alan siyasi partiler, ortak cumhurbaşkanı adayının seçim bildirgesi ve hükümet programının ana eksenini oluşturacak Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni Pazartesi günü kamuoyuna açıkladı.

Bunun "Türkiye’de bir ilk" olduğunu söyleyen, altı partinin bu metinin "her kelimesinde" mutakabıt kaldığını belirtti.

Babacan, geçiş sürecinin yol haritası çalışmasında 32 karar olduğunu ve bunun yüzde 95'ini bitirdiklerini ve yüzde 5'lik bölümünün kaldığını belirtti.

Babacan yüzde 5'lik bölümün cumhurbaşkanı adayının Altılı Masa'nın dışından birinin olup olmayacağı sorusuna, "kısmen" yanıtını verdi:

"Kısmen, adayın ismine de bağlı, herkesin farklı senaryoları var, geçiş süreciyle ilgili farklı görüşleri var. Bu da adayın kendi yetkilerini nasıl kullanacağıyla ilgili bir konu. "

Cumhurbaşkanı adaylarının seçilmesi halinde Çankaya Köşkü'ne yerleşeceğini söyleyen Babacan, "altı parti arasında koordinasyonu sağlarken Türkiye'yi parlamenter sisteme götürme sorumluluğu da olacak. Diğer taraftan Meclis'te de koordinasyonu sağlaması, sadece iktidarı değil muhalefeti de dinlemesi gerekecek." dedi.

İstanbul Sözleşmesi

YRP'de  Abdurrahman Akyüz disipline sevk edildi YRP'de Abdurrahman Akyüz disipline sevk edildi

Babacan, İstanbul Sözleşmesinin Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde yer almamasıyla ilgili soruya, "Mutabakat metni yani ne demek altı partinin de yüzde 100 mutabık kaldığı hususlar. Eğer partilerden biri ya da ikisi ya da üçü vs. mutabık değilse o hususlar bu metne girmiyor. Dolayısıyla bu tam bir konsensus sözleşmesi. Farklı görüşü olan partiler var gayet doğal, demokrasi bunu gerektirir." dedi.

Babacan, "seçimlerden sonraki siyasi psikolojiye göre konunun tekrar değerlendirileceğini" söyledi. DEVA Partisi'nin İstanbul Sözleşmesi konusundaki duruşundan geri adım atmayacağını da belirtti.

Babacan DEVA Partisi'nin İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesini savunduğunu belirtti.