Cumhuriyet Halk Partisi Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne yönelttiği 16 sorudadan 10'una 'Özel Hayatın Gizliliği' gerekçesiyle yanıt verilmediğini belirterek, "Özel hayat gerekçesinin arkasına sığınılarak cevap veril(e)meyen soruların tamamı bu kentte yaşayan her bireyin sormaya ve cevabını bilmeye hakkının olduğu sorulardır" dedi.

Çetin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce'nin özel hayatın gizliliğini gerekçe göstererek yanıtlamaktan kaçındığı sorular arasında, belediyenin borç miktarı, personel sayısı, göreve geldiğinden bu yana kaç personelin işten çıkarıldığı ve Çay-Kur Yönetim Kurulu üyeliğine ilişkin sorular yer alıyor.

Ayşe Füsun Çetin'in açıklaması şöyle:

'ÖZEL HAYAT'TAN SAYILAN SORULAR

Sakarya Büyükşehir Belediyesine 4982 sayılı bilgi edinme kanunu kapsamında 16 sorudan oluşan dilekçemize verilen yanıtlar şöyle;

  1. Belediye başkanı seçildiğiniz de belediyenizin borcu ne kadardı , 31.12.2020 tarihi itibari ile belediyenizin toplam borcu ne kadar?
  2. Göreve geldiğinizde belediye bünyesinde kadrolu ve taşeron olarak kaç personel istihdam edilmekteydi, şuan taşeron ve kadrolu olarak kaç personeliniz var?
  3. Göreve geldiğinizden bu yana kaç işçinin işine son verildi, kaç  işçi istihdam edildi bunların kaç tanesi taşeron kaç tanesi kadrolu?
  4. İşe aldığınız personel alımında kpss puanlarını baz aldınız mı, göreve geldiğiniz günden bu yana istihdam ettiğiniz personellerin en düşük ve en yüksek kpps puanları kaç ,  kpps  yi dikkate almadıysanız hangi liyakat ölçüsünü esas aldınız?
  5. 2020 yılın da toplam kaç kişiye ne kadarlık sosyal yardım yapıldı, yapılan sosyal yardımlar belediye bütçenizin yüzde kaçı oranında gerçekleşti?
  6. Çay kur işletmelerinde ki yönetim kurulu üyeliğiniz devam ediyor mu? Oradan maaş huzur hakkı ya da hangi nam ve isim adı altında olursa olsun bir kazanç elde ediyor musunuz? Çay kur işletmelerinde görev yapmaya devam etmenizin sizi seçen Sakarya halkına hizmette bir eksiklik yada Sakarya’mızın sorunlarına odaklanmada bir handikap oluşturduğunu düşünerek çay kur işletmesindeki görevinizden istifa etmeyi düşünüyor musunuz?
  7. Belediye olarak çok yoğun olarak yaşanan işsizlik sorununun çözümü adına istihdam yaratacak projeler geliştirmeyi düşünüyor musunuz varsa neler?
  8. Göreve geldiğinizden bu yana doğrudan tedarik ya da ihale ile (ayrı ayrı belirtilmek suretiyle 1.000.000 tl ve üzerinde kaç şirketle iş yaptınız isimleri ve belediyenize verdiği hizmetin içeriği nelerdir?
  9. AFA Kültür merkezinin yeniden faaliyete geçirilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mı, varsa şuan hangi aşamadadır?
  10. Köy iken büyükşehir kanununda yapılan değişiklikle mahalle kapsamına alınan yerleşim birimlerinden bazılarının yeniden köy statüsüne alınacağına ilişkin çıkan yasa ile ilgil bir çalışmanız var mı? Varsa bu kapsama giren köyler hangileridir?

YANITLANMADI

"Bu  10 sorumuza Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin vermiş olduğu yanıtta, 4982 sayılı yasa kapsamında belediyeye verdiğimiz dilekçenin incelendiği, her ne kadar başka hususlara ilişkin sorular bulunsa da 4982 sayılı kanunun ‘’istenecek bilgi ve belgenin niteliği ‘’ başlıklı 7.maddesinin 2. Fıkrası ve 8. Maddesi hükmü ‘’ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ’’ başlıklı 21.maddesini uyarınca cevap veremeyeceklerini ifade etmişlerdir.
TDK sözlüğünde özel hayat, "Kişinin kendine özgü yaşayışı, yaşama tarzı, kendisini ilgilendiren tutum ve davranışı, öz yaşam, özel yaşam" diye tanımlanmaktadır.
     Sayın Başkan özel hayatın gizliliğini gerekçe göstererek yanıtlamaktan kaçındığınız sorularımızın tamamı Sakarya halkının sizi kamu adına yönetmeniz için seçtiği Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetleri ile ilgili uygulamaları kapsayan sorulardır. Dolayısıyla özel hayat gerekçesinin arkasına sığınarak cevap ver(e)mediğiniz soruların tamamı bu kentte yaşayan her bireyin sormaya ve cevabını bilmeye hakkının olduğu sorulardır. Size düşen de özel hayatın gizliliği gibi bir gerekçenin arkasına sığınarak cevap vermekten kaçmak değil, sorulan soruları açık yüreklilikle yanıtlamak olmalıydı."
 
21. yüzyılda özellikle seçilmiş kişilerin yönetim anlayışını ortaya koyan en belirgin özellik; süreçlerin şeffaf olması, kurallara dair süreçlerin uygulanmasının, icrasının insanlara açık ve net bir şekilde sunulması, bilgi edinme hakkinin pratik olarak kolaylaştırılması olarak ortaya çıkmasıdır."

RİSKLİ BİNA STOKU BİLİNMİYOR

Diğer sorularımıza gelince
►Sayıştay raporunda belediyenizle ilgili tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi ile ilgili bir  çalışmanız oldu mu olduysa bu çalışmalar neler?
        Cevap:  müfettişlerin tespitleri doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor.

►Belediyeniz sınırları içerisin de olası bir deprem riskine karşı  bir eylem planınız var mı? Belediyeniz sınırları içerisin de mevcut olan riskli bina stoklarıyla ilgili bir envanter çalışmanız oldu mu olduysa sayıları ve mevcut bina stoğuna oranı nedir? Kentsel dönüşüm projeleri   çalışmanız var mı varsa nereleri kapsamakta ve en yakın hangi tarihte hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
         Cevap: Konuyla ilgili bir daire başkanlığı kurduk çalışmaları başlattık bina stoğunun envanterinin çıkarılması çalışmalarına başlayacağız.
           Sakarya 1999 yılın da depremi yaşadı anlaşılan o ki aradan geçen 22 yıl boyunca mevcut yapı stoğunun çıkarılmasına ilişkin hiçbir şey yapılmamış Sakarya Büyükşehir Belediyesinin elinde hangi bina depreme dayanaklı hangisi dayanıksız bununla ilgili hiç bir çalışma yok. Buradan Büyükşehir Belediyesine soruyoruz böylesine önemli bir konuda harekete geçmek bina stoğunu yenilemek kentsel dönüşümü başlatmaktan sakarya halkının can ve mal güvenliğini sağlamaktan daha önemli hangi işiniz var çok merak ediyoruz.

SU FİYATI İÇİN SASKİ'NİN İNTERNET SİTESİNE BAKIN

►Göreve geldiğiniz de vatandaşın evlerinde kullandığı suyun 1 m3 ü ne kadardı şuan ne kadar?
        Cevap: Göreve geldiğimiz de suyun m3 ü 3,15 tl idi şuan ki fiyat için SASKİ nin internet sitesine bakınız.
SASKİ’ nin internet sitesin de şuan suyun m3 fiyatı 4,35 olarak görünmekte yani göreve geldiğinizden bu yana suya % 38 in üzerinde bir zam yaptığınız görünmekte seçim kampanyalarında ALLAH’ın suyundan paramı alınır biz seçilince suyu ücretsiz yapacağız diyen bir siyasi geleneğin temsilcisi olarak bedava yapmak bir yana TUİK in açıkladığı enflasyon oranının üzerinde zam yapmayı nasıl içinize sindiriyorsunuz.
 

►Yapımı devam eden sgk kavşağını ne zaman bitirmeyi planlıyorsunuz? Kavşağın yapımının bu kadar uzun sürmesinin nedeni nedir?
        Cevap: köprülü kavşağın bitmemesinin nedeni küresel pandemi ve hava koşulları. Bitirilmesi için planlanan tarih ise 1 Temmuz 2021
  Sayın başkan pandemi süreci söylediğinizin aksine insanların eve kapanmasından ötürü bütün belediyelere çok uzun zamandır erteledikleri işleri yapmaları için olanak sağlamıştır. Son yılların en kurak yılını geçiren ülkemiz için hava koşulları nedeniyle uzadığını söylemenizi kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
CHP Adapazarı ilçe başkanlığı olarak bu güne dek yaptığımız gibi bundan sonrada sorumluluk alacak, belediyelerden kamu adına hesap sormaya devam edeceğiz. Özel hayatın gizliliğini gerekçe göstererek cevap ver(e)mediğiniz soruların cevabını Sakarya halkı ilk seçimde sizlere verecektir."