Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda cuma (3 Temmuz) günü yaşanan patlamanın ardından bölgeye giden ve yaralı işçiler ile görüşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Engin Özkoç gözlemlerini anlattı. 

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım bugün (5 Temmuz) yaptığı “Denetim eksikliği yok, en son 3 ay önce denetim yapıldı” açıklamasına da değinen Özkoç, şöyle devam etti: “Denetimin yapılmış olması, denetlenen yerin kurallara uygun çalıştığı anlamına gelmiyor.

Patlayıcı imal eden yerlerin binalarının birbirine en az 50 metre uzaklıkta olması gerekiyor. Uzmanlardan edindiğimiz bilgiler bu yönde. Ancak drone ile yapılan çekimlerde gördüğümüz kadarıyla buradaki uzaklıklar 20 metre civarında.

Ayrıca binalar arasında, çatıları 1-2 metre geçecek şekilde sütunlar örülmesi gerekiyor. Ama bu sütunlar da yok.

Peki, üç ay önce yapılan denetimde 50 metre mesafe için bir şey denilmiş mi ya da binalar arası sütunların olmadığı belirtilmiş mi?

İşçiler ‘Olması gerekenden fazla stok vardı. Isınma vardı ve biz üstümüzdeki insanlara bunların patlayabilme ihtimaline karşı uyardık’ diyorlar. Bunu bir tek kişi söylemiyor, görüştüğümüz işçiler birçoğu bunu söylüyor.”

"Yüksek miktarda mal depolanmış"

Yaralı işçilerden aldıkları bilgileri paylaşan Özkoç, şunları söyledi: “İşçiler patlamanın yüksek miktardaki mal depolanması ve bunların ısınmasıyla olabileceğini belirtiyorlar.

Başka binada olan yaralı işçiler dahi ciddi şekilde sarsıldıklarını söylüyorlar. Çok ciddi şekilde yaralandıkları bizler de gördük. Sakarya ile Hendek arasında 40-50 kilometre mesafe var. Sakarya’daki insanlar bile deprem oluyor sanmışlar.”

Özkoç, son olarak, “Orada çalışan işçilerin yakınları, ailelerini unutamayacakları bir şekilde kaybettiler. İnsanların bedenleri parçalandı. Bir daha böyle olay

"DNA testleri yapılıyor"

Kayıp 3 işçinin durumu hakkında da bilgi veren Özkoç, “Kayıp 3 kişinin tam patlamanın yaşandığı yerde oldukları tespit edildi. Bu noktada toplanan parçaların şu an DNA tespiti yapılıyor. Ortada çok ciddi bir durum var. Tespitlerin yapılması birkaç gün daha sürebilir. Cenazesi belli olan 4 yurttaşımızdan birinde de sorun var daha teşhisi yapılamadı” dedi.