Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, 2021 yılında Sakarya'da 39, ülke genelinde de 2 bin 170 işçinin, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirterek, "Bu ülkede ucuz olan tek şey işçilerin canı ve alın teridir" dedi.

Çetin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Bir sanayi kenti olan Sakarya 39 iş cinayeti ile 2021 yılında iş cinayetlerinin en yoğun yaşandığı kenltlerden biri oldu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2021 yılına dair hazırladığı iş cinayetleri raporuna göre geçtiğimiz yıl 2 bin 170 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Türkiye’de her yıl en az yedi defa Soma Katliamı gibi iş cinayetleri yaşanıyor. Ölen işçileri yaşamından, ailesinden yaşama hakkından bağımsız birer rakamdan ibaret gören sermaye sınıfı ve onların iktidarı yaşanan iş cinayetlerini, kaza, kader, fıtrat diyerek normalleştirmeye ve yaşanan ölümlerin sorumluluğunu üzerinden atmaya çalışıyor. 7 işçinin hayatını kaybettiği Hendek Katliamı davasında, yargının işverenlere verdiği ödül gibi cezalar gösterdi ki, bu ülkede ucuz olan tek şey işçilerin canı ve alın teridir.

AKPi iktidarı bin 465 işçinin koronavirüsten dolayı hayatını kaybettiği salgın tablosunda "Ne olursa olsun, çarklar dönecek" diyerek "Ekonomik kriz ile birlikte derinleşen yoksulluk, işçi ve emekçilerin çalışma koşullarının her geçen gün daha da kötüleşmesine, güvencesiz, esnek ve örgütsüz çalışmanın yaygınlaşmasına, sömürünün katmerleşmesine yol açmaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini maliyet olarak gören işverenler her gün onlarca işçi ve emekçinin ölümüne davetiye çıkarmaktadır. Emekçileri daha fazla kâr hırsı ile ilkel ​çalışma koşullarına mahkum eden, işçilerin canının hiçbir kıymetinin olmadığı bir sistem egemendir ve ne yazık ki bu sistemin koruyucusu iktidardır. Ülkemizde iş cinayetleri raporlarının ortaya koyduğu bir diğer gerçek ise; iş cinayetlerinin sendikal örgütlenmelerin olmadığı işletme ve fabrikalarda örgütlü olan işyerlerine göre 40 katı oranında fazla olmasıdır. İşçi ve emekçileri kiralık işçi büroları ve taşeron çalışma ile birlikte iş güvencesinden yoksun bırakarak sendikasızçalışmayı yaygınlaştırmak isteyen AKP iktidarı, konu Farplas işçilerinin örneğinde olduğu gibi, emekçilerin sendikal hak ve özgürlüklerine gelince işveren ile kol kola girerek kolluk gücüyle emekçileri tartaklamakta, gözaltına almaktan çekinmemektedir

Her gün onlarca işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetleri ve iş kazalarına karşı atılması gereken adımlar nettir. Bütün fabrika, işyeri ve çalışma alanlarında, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemler, işçiler ve emekçilerin seçtiği temsilcilerin çoğunluğunu oluşturduğu kurullar tarafından belirlenmeli ve denetlenmelidir. Her türlü esnek çalışma, taşeron, kiralık, sözleşmeli vb. güvencesiz çalışma biçimlerine  son verilmelidir. Özel istihdam büroları kapatılmalı, güvenceli çalışma koşulları sağlanmalıdır. İşçilerin sendikal örgütlülüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır.

İşçilerin örgütlü bir güç olmadığı durumda bugün mesai arkadaşları yarın kendileri çalışırken ölmeye devam edeceği bu düzeni değiştirmek için CHP olarak tüm Sakaryalı işçi ve emekçileri bu talepler etrafında bir araya gelmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz."