Cumhuriyet Halk Partisi Adapazarı İlçe Örgütü, nüfusu 100 binin üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediyelerin sığınmevi açma zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, Adapazarı Belediyesi'nden bu yönde yapılan çalışmalar hakkında bilgi istedi.

İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, Adapazarı Belediyesi'nde yapılan başvuru sonrasında konuya ilişkin bilgilendirmede bulundu.  Türkiye’de binlerce kadının uğradıkları şiddet nedeniyle sığınmaevine başvurduğunu, belirterek, "Peki sığınma evleri yeterli mi? Belediye Kanunu’nun 14. maddesine göre, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için sığınma evleri açmak zorunda. .Ancak kadın sığınma evi sayısı, kanunda yer alan maddenin öngördüğüne kıyasla oldukça az ve ilçemiz de olduğu gibi çoğu yerleşim birimlerinde hiç yok" dedi.

100 bin hüfus üzerine sığınmaevi zorunluluğunun 2006 yılında Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle getirildiğini hatırlatan, ancak aradan geçen 15 yıla rağmen Adapazarı’n da bu genelgenin gereğinin yerine getirilmediğini ileri süren Çetin, "Türkiye’de sadece 2020 yılında şiddet hattını arayan 11 bin kadın var. Kanun diyor ki; nüfusu 100 bin üzerinde olan belediyeler sığınma evi açmak zorunda. Ama denetim yapılmadığı için de ne yazık ki sığınma evi sayısı çok düşük. Sığınma evi açmayan belediyeler üzerinde herhangi bir yaptırımda söz konusu olmuyor. Dolayısıyla bir yaptırım olmayınca, belediyeler yasal zorunlulukları olmasına rağmen kadın ve çocuk sığınma evleri yapmaktan kaçındılar" diye konuştu.

"ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"

CHP Adapazarı ilçe başkanlığı olarak konuyla ilgili Adapazarı Belediyesine bir dilekçe verdiklerini anlatan Çetin. şöyle devam etti:

"Adapazarı Belediyesi'nden kadın sığınmaevlerinin durumunu bu sorumluluklarını yerine getirmek için bir projelerinin olup olmadığı konusunda bilgi istedik, Bu aşamadan sonra Adapazarı Belediyesinin bize vereceği bilgiye bağlı olarak olumsuz bir cevap gelmesi durumun da kamu  ombdusmanlığına bilgilendirme yapacağız. Kamu ombdusmanının da bu konuda somut bir sonuç alamazsak bir sonra ki aşama yargıya başvurma olacak. Adapazarı belediyesi nüfusu 100 bini aştığı halde sığınmaevi açmazsa, yasal işlem yapılması için yargı yoluna gideceğiz. Tüm gücümüz ve inancımızla şiddetsiz, bir yaşam için mücadele ediyoruz.
Toplumun cinsiyet üzerinden ayrıştırılmadığı, kadınların şiddete maruz bırakılmadığı, eşit ve adil bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz."