Cumhuriyet Halk Partisi Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, çok sayıda ilacın tedarik edilemediğini ve ilaç yokluğu nedeniyle bir kez daha eczacılar ile halkın karşı karşıya kaldığını belirterek, “İlaç yokluğu artık kronik bir sorun haline gelmiştir ve kalıcı çözümlere ihtiyaç vardır” dedi.

Ayşe Füsun Çetin, yaptığı yazılı açıklamada şu anda 645 ilaçta sıkıntı yaşandığını ifade ederek, “Hastalar eczane eczane ilaç aramak sorunda kalırken, eczacılar, ilaç depolarından ilaç istediklerinde 'Bu ilaçlar yeteri kadar stoklarda bulunmuyor' cevabını almakta, ilaç yokluğu nedeniyle tedavisi yarım kalan vatandaş ilaca ulaşımda güçlük çekmektedir” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların laç bulamadığı için eczacıları suçladığını ve eczacı ile vatandaşın karşı karşıya getirildiğini vurgulayan Çetin, “Pandemi koşulları göz önüne alındığında bir tek ilacın dahi bulunamaması kabul edilemez bir durumdur” dedi.

SORULAR
Çetin, şöyle devam etti:. “Buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyor ve soruyoruz;

  1. Piyasada bulunmayan, az temin edilen ilaçlar hangileridir?
  2. Döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşın ulaşamadığı ilaca erişimi için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?
  3. Bakanlığınızın piyasada bulunmayan ilaçların teminine yönelik herhangi bir girişimi var mıdır?
  4. İlaç erişimine yönelik sıkıntıyı önlemek için ilaç kurunun yıl içerisinde belli periyodlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?
  5. Bakanlığınıza ilaca erişemediği gerekçesiyle kaç vatandaş şikayet başvurusu yapmıştır?
  6. İlacın çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olduğu gerçeğinden hareketle yerli ilaç üretiminin desteklenmesine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?”

SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETSİZ OLMALI
“ Halk bir yandan geçinemiyor, yoksullukla mücadele ediyorken bir yandan da halkın elinden sağlık hizmeti hakkı alınıyor. Artık yeter! Sağlık harcamalarının SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanması gerekirken şirketlere aktarılan bütçelerin bedeli halka ödetilemez

. Birinci basamak sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm sağlık hizmetleri ücretsiz olmalıdır. Özel hastaneler kamulaştırılmadır. Kapatılan ilaç araştırma-geliştirme-üretme kurumları yeniden açılmalıdır. Herkes nitelikli, ücretsiz, erişilebilir sağlık hizmetlerinden faydalanmalıdır.”