CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, münavebeli ekim şartı nedeniyle üç kez üst üste mısır eken üreticinin desteklerden yararlanamadığını belirterek, "Ancak Sakarya'da mısırın dışında herhangi bir ürün ekilememektedir" diyerek, Sakaryalı üreticilerin bundan muaf tutulmasını istedi.

Ecevit Keleş,  yaptığı yazılı açıklamada, 8 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan Resmî Gazete'de yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğle bir kısım değişiklikler yapıldığını ve buna göre, örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parselde tek yıllık arka arkaya 3 kez ekilirse üçüncü üretim için havza bazlı destekleme ödemesi yapılamayacağının belirtildiğini anımsattı. 

"FARKLI BİR ÜRÜN EKME ŞANSLARI YOK"

Keleş şunları kaydetti:
“Üçüncü ekim hakkı verilmediğinde yani münavebe (nöbet) şartı olarak ifade edilen bu düzenleme ve uygulama kuşkusuz toprakta bitki besin maddesi eksikliğinden kaynaklı verim kaybı, hastalık ve zararlılardan kaynaklı olumsuzluklar ve aşırı sulama sebebiyle çoraklaşma risklerini azaltmak gibi oldukça makul sebeplere dayanmaktadır. Ancak Sakaryamızda bu durum farklı olmalıdır. Çiftçimiz bu alanlara mısır dışında herhangi bir ürün ekememektedir. Bu da onlar maddi olana ciddi sorunlar yaşamalarına sebep olacaktır.Bu nedenle Sakaryalı çiftçimizin arka arkaya ekim yapmalarına ve üçüncü defa ekim yaptığında da desteklemelerden faydalanabilmelidir.”