CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, kamu ihalelerine ilişkin şartname ve sözleşmelerde, şirketlerden gelen talepler doğrultusunda sonradan yapılan değişikliklerle yandaş müteahhitlerin risklerinin sıfırlandığını ve büyük bir kamu zararının oluştuğunu belirterek, TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde; kamu ihalelerine ilişkin şartname ve sözleşmelerde bulunmayan indirim-tahsis-vergi teşviki, erteleme gibi uygulamaların, ihale sonrasında devreye sokularak tam rekabetin önlendiğine, kamu zararına sebebiyet verildiğine dikkat çekildi.

“Haksız zenginleşmeye yol açıyor”

Önergede, “Kamu ihalelerinde şeffaflığın ve rekabetin sağlanamaması; kamu kaynaklarının çarçur edilmesine, kamu zararına, yoksul halktan müteahhitlere kaynak transferine ve birilerinin haksız zenginleşmesine yol açmaktadır” denildi ve Kalyon, Limak, Kolin İnşaat, Cengiz Holding, Makyol ve Özgün Yapı gibi şirketler örnek verildi.

Önergede, “İhaleyi yapan kuruluşlar, ihalelerin herkese açık yapıldığını, en düşük veya en yüksek fiyatı verenlerin ihaleyi kazandığını açıklasalar da ihalelerden sonra, ihale şartnameleri veya sözleşmelerde yer almayan ve kazanan şirketlere ek kazançlar sağlayacak düzenlemelerin devreye sokulduğu görülmektedir. Bu tür uygulamalara ağırlıklı olarak kamu özel işbirliği (KÖİ) adı altında yürütülen projelerde rastlanmaktadır. Hazine, kamu özel işbirliğiyle projelerinde, ‘borç üstlenimi anlaşmaları’ yoluyla şirketlerin kefili haline getirilmiş, kamu bankaları da bu projelerin finansmanı için seferber edilmiştir” denildi.

“Yandaş müteahhitlerin riskleri yoksul vatandaşın sırtından sıfırlanmakta”

Önergede, şu ifadelere yer verildi:

“Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Kamu ihaleleri ya da kamu özel işbirliği projelerinde sözleşmelerle ilgili müteahhitlerden gelen değişiklik taleplerinin neredeyse tamamı karşılanmaktadır. Yandaş müteahhitlerin riskleri, yoksul vatandaşın sırtından sıfırlanmakta, yüksek karları garanti edilmektedir. Millete ‘acı reçete’nin sunulduğu bir süreçte, kamu ihaleleri ve KÖİ projelerinde oluşan kamu zararları saptanmalı ve bu kayıpların önüne geçilmelidir. TBMM, milletin kör kuruşunun hesabını sormakla yükümlüdür. Bu nedenlerle kamu ihalelerine ilişkin şartname ve sözleşmelerde, şirketlerden gelen talepler doğrultusunda sonradan yapılan değişikliklerle oluşan kamu zararının boyutunun saptanması, kamu ihalelerinin şeffaf ve rekabetçi koşullarla yapılmasını sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”