Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, partisinin her zaman meğin ve ezilenlerin yanında olduğunu belirterek, "1 Mayıs emeğin bayramını coşkuyla kutluyoruz.  Üretenlerin, her türlü değeri yaratanların, alın terini ürüne dönüştürenlerin bayramı halkımıza kutlu olsun" dedi.

Ayşe Füsun Çetin, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 

"1 Mayıs, dünyanın her yerinde işçi sınıfının ve emeği ile geçinenlerin her türlü sömürüye ve üreteni ürettiğine yabancılaştıran kapitalist sisteme karşı birlik, mücadele ve dayanışma günüdür.

Emperyalist  sistem, emeğin sömürüsünün sürekliliğini sağlamak için işçi sınıfı ve diğer çalışanların  dayanışma ve birlikteliğini engellemek istemektedir.  Çalışanların yüz yıllarca süren, büyük bedeller ödenen mücadelesi  ile elde edilen  ekonomik ve demokratik kazanımlarının korunması bu gün daha da önem kazanmıştır. Çünkü çalışma hayatına ilişkin gündemdeki tasarılar var olan kazanımları da yok etmeye yöneliktir.

Ülkemizde İşçi sınıfı ve emek kesiminin emperyalizme bağımlı sömürü sistemine karşı verdiği mücadele bunun içindir ki; aynı zamanda antiemperyalist bir mücadele olmak zorundadır. Emek kesiminin birlikteliğini bozmak, mücadelesini zayıflatmak için, sınıf dayanışması yerine, etnik ve mezhepsel kimliklerin öne çıkarılması üzerine düşünülmelidir."

Cumhuriyet Halk Partisi olarak  işçi sınıfının ve çalışanların birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlarken, her zaman emeğin ve ezilenlerin yanında olduğunu tüm halkımıza saygı ile duyuruyor  emekçiler adına aşağıdaki taleplerimizin iktidar tarafından acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz.

1) Zorunlu üretimin ve hizmetlerin yer aldığı tüm iş yerlerinde işçilere öncelikli aşı hakkı tanınmalıdır.

2) Pandemide 1 yıllık süre içerisinde en az 861 emekçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Covid-19 çalışanlar adına meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

3) İşten çıkarma yasaklarında tüm istisnalar ortadan kaldırılmalı, KOD-29’dan işçi çıkarmalar yasaklanmalıdır.

4) Ücretsiz izin köleliğine son verilmelidir.

5) Faaliyetleri bu süreçte etkilenen iş yerleri için kısa çalışma ödeneği pandemi sonrasına kadar devam ettirilmelidir.

6) Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanma koşulu olan son 3 yıl 450 gün prim ödeme ve son 60 gün kesintisiz hizmet şartı ortadan kaldırılmalıdır. Tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınmalı, kısa çalışma ödeneğinin alt limiti en az 2825 TL asgari ücret olarak belirlenmelidir.

7) Yaklaşık 1 yıldır kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneği kapsamında yer alan işçilerin emeklilik hakkı için uzun dönemli sigorta primleri ödenmemektedir. Bu durum ileride yeni mağduriyetler yaratacak ve bu kapsamda yer alan işçilerin emeklilik hakkı ötelenecektir. Kısa çalışma ve ücretsiz izin desteği kapsamında yer alan işçilerin emeklilik sigorta primleri merkezi bütçe tarafından karşılanmalıdır.

8) Asgari ücretten vergi kesintisine son verilmelidir.

9) İşsizlik sigorta fonunun maddi kaynakları sadece işçiler için kullanılmalı, işverenlere yönelik teşvik ve desteklere son verilmelidir.

10) Sendika ve toplu sözleşme hakkının önündeki tüm engeller ortadan kaldırılmalıdır. 

11) Uzaktan yani evden çalışmada işçilerin hakları kesin ve kati bir şekilde belirlenmeli, uzaktan çalışmanın sömürü aracına dönüşmesine izin verilmemelidir. 

12) Sigorta kaydı olmadan kayıt dışı çalışan işçiler bu süreçte korunmalı ve kayıt altına alınarak desteklenmelidir. 

13) Pandemi sürecinde artan gıda fiyatları yurttaşların alım gücünü her geçen gün daha da düşürmektedir. Tüm temel tüketim ve ihtiyaçlar üzerindeki vergiler kaldırılmalı. 

14) Düzensiz ve keyfi olarak yapılan sosyal yardımlar yerine tüm yurttaşların geçimini sağlaması için asgari bir gelir desteği sağlanmalıdır. Bu bakımdan aile destekleri sigortası uygulaması derhal uygulamaya geçirilmelidir. 

15) En düşük emekli aylıkları en az 2825 TL asgari ücret seviyesine yükseltilmeli, emekli ikramiyeleri ise son 3 yıllık enflasyon baz alınarak verilmeli ve emekli ikramiyeleri bu yıl için en az 1500 TL olmalıdır.”

Yaşasın 1 mayıs