CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, beraberinde CHP Genel Sekreteri ve milletvekili Selin Sayek Böke ve CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile birlikte Türkiye İstatistik Kurumu’na gitti.

Sabah saatlerinde enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından “TÜİK’ten randevu istediğini ama verilmediğini, 11’de TÜİK’e gideceğini” duyurmuştu.

Kılıçdaroğlu ve CHP’li heyet, TÜİK’e alınmadı. Binanın kapısının önünde bekleyen heyetten Selin Sayek Böke, TÜİK’in internet sitesinde bulunan “bilgi almak isteyen kişilerin merkez teşkilatına gidebileceğine” dair yazıyı okudu. Kapıdaki görevlilerin CHP heyeti için kapıyı açmaması üzerine Kılıçdaroğlu, bina önünde gelişmeleri takip eden gazetecilere açıklama yaptı.

“Bu kurumun rakamları 84 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Dün TÜİK başkanlığından randevu istedik. Buraya sağlıklı ve tutarlı bilgiler almak için geldik. Randevu verilmediğini, kabul edilemeyeceğimizi söylediler.” diyen Kılıçdaroğlu, TÜİK çalışanlarına “Görevinizi hakkıyla,  dürüstlükle yapın” çağrısında bulundu:

TÜİK’in internet sitesinde yazılı olan metni okuduk. Metin aynen şöyle: Mevcut diğer kanallar yoluyla bilgi talebinde bulunmak istiyorsanız merkez teşkilatımıza ve bölge müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Biz de kendi internet sitelerine yazan davete uygun olarak geldik ve bilgi almak istedik.

Kılıçdaroğlu, "Bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini göstermek için çok iyi bir tablodur. Devletin bilgileri, bu bilgilerin nasıl toplandığına ilişkin açıklamalar ana muhalefet partisine yapılmak istenmiyor, kapılar kapanıyor. Böylesine bir tabloyu cumhuriyet tarihinde hiç görmedik. Soracaktık onlara, bu verileri nerelerden, kimlerden aldınız, hangi mağazalardan aldınız diye." diyerek açıklamasına devam etti:

"TÜİK devlet kurumu olmaktan çıkmış; saray kurumu haline dönüşmüştür. Burada çalışan arkadaşlar, hepinizin tabi olduğu yasa, devlet memurları kanunudur. Saray memurları ayrı devlet memurları ayrı. Ben devlet memurlarına sesleniyorum: Görevinizi yapın, hakkıyla, dürüstlükle yapın. Şu binada oturanlar unutmasın, bu binalar bu memleketin vatandaşlarının ödediği vergilerle yapıldı. İşçinin, memurun, emeklinin ödediği vergilerle aldığınız aylıklardır.

Eğer devleti oluşturan kurumlar bilgilerle halkı yanıltıyorlarsa, yasalarla değil talimatla görev yapıyorsa, kendi internet sitelerindeki çağrılara bile uymuyorlarsa kendileri suçludur."