Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin suyu en pahalı satan 11'inci olduğunu belirterek, "Kendilerini halkını ve önceliklerini ön planda tutmaya çalışan bir belediyecilik anlayışına davet ediyoruz" dedi.  

Ayşe Füsun çetin, yaptığı yazılı açıklamada AKP iktidarının enerji politikalarını eleştirdi. AKP döneminde  ithal kömür ve doğalgaz yakıtlı santralın kurulmasının teşvik edildiğini ve enerjide dışa bağımlığın arttığını belirten Çetin, "Plansız, programsız uygulamalarla, yenilenebilir enerji kaynaklarına elektrik üretimini destekleme görüntüsüyle, bir tarafta özel şirketlere bedeli yurttaşlar tarafından ödenen milyarlar aktarıldı" ifadelerini kullandı.

Elektrik fiyatlarının 2021 yılı içinde yüzde 15 artttığını, son iki buçuk yıl içinde yapılan zam oranıın ise yüzde 70 olduğunu vurgulayan Çetin, konutlar ve küçük işyerlerinin doğalgaz faturaların da BOTAŞ`ın yaptığı zamlar ile yükseldiğini kaydetti. Çetin, "Toplam istihdamın üçte birinden fazla bir bölümünün sosyal güvenlik sistemi dışında sigortasız ve yüzde 60`ından fazlasının asgari ücret düzeyinde ücretle çalıştığı günümüz Türkiye`sinde, geniş anlamda işsiz sayısı 10 milyonu geçmiştir. Elektriğe son 3 yılda yüzde 70, doğalgaza ise yüzde 80 oranında zam gelirken, 1 milyon 655 bin 226 abonenin elektrik ve doğalgazı, borcunu ödeyemediği için kesildi. Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı borcundan dolayı kesiliyor" dedi.

SAKARYA SUYU PAHALI 11'NCİ İL...

Bu durumun önlenmesi için kriz koşulları sona erene kadar zor durumdaki tüm yurttaşların ve kapanan küçük işletmelerin elektrik, su, doğal gaz, internet ve telefon hizmet bedelleri kamu tarafından karşılanması gerektiğini savunan Çetin, şöyle devam etti:

"30 büyükşehir belediyesinin su ücretlerini değerlendirildiğinde, KDV ve Çevre ve Temizlik Vergisi (ÇTV) eklenerek metreküp su ücret fiyatları listesine bakıldığında Sakarya Büyükşehir Belediyesi (SASKİ) 30 büyükşehir belediyesi içerisin de 4,76 TL / M3 ile suyu en pahalı satan 11. belediye olarak dikkat çekmekte. Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ni halkını ve önceliklerini ön planda tutmaya çalışan bir belediyecilik anlayışına davet ediyoruz. Fakirin parası ile belediyecilik olmaz. Devlet elektrik, su ve doğalgaz gibi temel yaşam gereksinimlerinde rantçı değil halkçı yaklaşım sergilemelidir."