Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, yetersiz ücret zammına karşı iş bıraktıkları için 257 depo işçisinin işten çıkarıldığı Migros’un Orhangazi mağazasının önünde yaptığı açıklamada, tüm halkı, kendilerine dayatılan pahalılık, zam, işsizlik ve yoksulluk kıskacına direnen işçilerle dayanışmaya çağırdı.

Çetin, ilçe yöneticileri ve partililerle birlikte yaptığı basın açıklamasında, AKP iktidarının işçilerin, yoksul halk kesimlerinin, işsizlerin, emeklilerin hayatını kabusa çevirdiğini belirterek, “Ama işçi sınıfı bu koşullara yüksek sesle itiraz ediyor” dedi. Çetin, insanca yaşanacak ücret talebiyle işçilerin meydanlara çıkmasının, halkın zam protestolarının ve özellikle kuryelerin güvencesiz çalışma koşullarına karşı başlattığı eylem dalgasının; dayatılan pahalılık, zam, işsizlik ve yoksulluk kıskacına karşı güçlü bir itirazı gösterdiğini vurguladı.

HAK GASPI VE YASAYA KARŞI HİLE

Pandemiyle beraber çalışma koşulları ağırlaşan kuryelerin, salgının ilk günlerinden itibaren sendikalaşmaya başladığını, ancak e-ticaret şirketlerinin bu hak arayışına baskı, tehdit ve hilelerle karşılık verdiğini, sendikal faaliyetleri engelleyebilmek için şirketlerin bölünüp, isim ve unvanlarının değiştirildiğini anlatan Çetin, şunları kaydetti:

“E-ticaret ve lojistik şirketleri ‘esnaf kurye’, ‘kendi hesabına çalışma’, ‘iş ortağı’ gibi isimler altında işçilerin yasal statülerini ortadan kaldırarak temel hakları gasp etmeyi amaçladılar. Özel istihdam büroları, paravan şirketler, sahte dernekler üzerinden taşeronlaşma ve güvencesizliği yaygınlaştırmak istediler. “Esnaf kurye” modeli güvencesiz çalışmanın dibidir, işçinin yasal haklarının gasp edilmesidir ve yasaya karşı hiledir.

Bu baskı ve hileler karşısında yılmayan içiler 2022 yılının ilk günlerine kurye eylemlerine başladılar. Kuryeler ücret artışı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özellikle iş güvencesi talebiyle kitlesel yaygın protestolar düzenlediler ve sendikalaştılar. Türkiye’nin dört bir yanına yayılan kurye eylemleri emekçilerin mücadelesi için güçlü bir umut ışığı olmuştur.”

“DAYANIŞMA ÇAĞRISI”

“Cumhuriyet Halk partisi olarak bu süreçte bütün halkımızı işçileri kurye eylemlerini sahiplenmeye, dayanışma göstermeye çağırıyoruz. Nakliyat işçileri başta olmak üzere ticaret, gıda, turizm, iletişim, bankacılık ve tüm ilgili bütün işkollarındaki e-ticaret işçilerinin haklı mücadelesinde herkesi yan yana mücadeleye çağırıyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı sendikalaşma, ücret zamları ve yasadışı çalıştırma konusunda harekete geçmeye çağırıyoruz. İşverenler çeşitli hile ve baskılarla işçilerin sendikalaşmasını önlenmeye çalışıyor. Bakanlık bu tabloya seyirci kalmamalıdır! Sendikalaşma önündeki engeller ve yasalara karşı devasa bir hile olan esnaf-kurye uygulaması konusunda bakanlık harekete geçmelidir.

Kuryelerin ücretlerinin yükseltilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş güvencesine ve sendikal haklarına kavuşmaları işlerinden atılan başta Migros ve farplas işçilerinin yeniden işlerine dönmesi sağlanması adına CHP olarak elimizden gelen mücadeleyi göstereceğimizi ve ekmeği için direnen emekçilerin haklarını alana dek yanlarında olacağımızın tüm komuoyunca bilinmesini istiyoruz”