CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Karasu Limanı ile ulusal demiryolu ağını bağlamayı öngören 73 kilometrelik demiryolu hattı’nın 10 yıldır tamamlanamadığını belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na “Bu işi ne zaman bitireceksiniz” diye sordu.

Özkoç, TBMM Genel Kurulu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Karasu Demiryolu Projesini gündeme getirdi.

Engin Özkoç, Karasu limanı ile ulusal demiryolunu bağlamayı öngören 73 kilometrelik demiryolu inşasının 320 milyon liraya Seza İnşaat Şirketine ihale edildiğini ve 2011 yılında başlatılan inşaatın 5 Ekim 2013’te teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Teslim tarihi üzerinden bile 8 yılın geçtiğini belirten Özkoç’un genel kuruldaki konuşması özetle şöyle:

“Sayıştay 2019 Denetim Raporu’na göre, işin yüzde 23'ü gerçekleştirilmiş. 320 milyon lira işin tamamına ödenecekken, şirkete ödenen para 825 milyon lirayı buldu. Şimdi ortada iş yok, inşaat durmuş ve kimseden ses çıkmıyor. Bu demiryolunu ne zaman bitireceksiniz?

Size elbette "yol yapmayın." demiyoruz, "demiryolu yapmayın" demiyoruz ama milletin, parasını ödeyip de geçebileceği yollar yapın, sadece bir avuç zenginin geçebileceği yollar değil. Benim sadece Sakarya'dan İzmir'e gidip gelmem 860 lira tutuyor, neredeyse asgari ücretin yarısı. Siz millet için mi yol yapıyorsunuz yoksa emperyalistlerin yüklerini taşımak için mi yol yapıyorsunuz? Buna cevap vermeniz gerekiyor.”

Genel Kurul’daki AKP milletvekillerine de seslenen Özkoç, “Hiç olmazsa müteahhitlerin bu şekilde para çalmasına, hırsızlık yapmasına engel olmayan bakanlıklarınıza bir şey söyleyin. Bununla ilgili Sayıştay raporları var. Yoksa yol yapılmış başımızın üzerine, köprü yapılmış başımızın üzerine ama ‘hırsızlığı durdurun’" dedi.

“DÜNYADAKİ LOJİSTİK SIKINTILAR, PROJENİN ÖNEMİNİ DAHA DA ARTIRMIŞTIR”

Bakan Karaismailoğlu’nun Genel Kurul’da konuya ilişkin yanıt vermemesi üzerine Özkoç, bakanın yazılı yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu.

Özkoç, soru önergesinde, projenin, Karasu’yu, Karadeniz ülkeleriyle ticarette önemli bir üs haline getireceğini belirterek, dünyanın içinde bulunduğu lojistik sıkıntılar dikkate alındığında bölgenin ve ülkenin kalkınmasında önemli bir katkı yaratacağını vurguladı.

Demiryolu hattının bir an önce tamamlanması gerektiğinin altını çizen Özkoç, önergede şu sorulara yanıt istedi:

“1- Karasu Demiryolu inşaatında gelinen son durum nedir? Demiryolu hattının ne kadarlık bölümü tamamlanmıştır? Geri kalan bölümün inşası için nasıl bir takvim oluşturulmuştur?

2- İhaleyi alan Seza İnşaat firmasına, kesin hakkediş ve fiyat farkları dahil ne kadar ödeme yapılmıştır?

3- İnşaatın durdurulduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise ne zaman durdurulmuştur ve tekrar ne zaman başlatılması planlanmaktadır?

4- Proje için revize fizibilite etüt raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmışsa, proje bedel revizyonu ne kadar belirlenmiştir?

5- Yatırım programında revizyon yapılmış mıdır?

6- Proje için yeniden ihaleye çıkılacak mıdır?

7- Sakarya’ya gelen her bakanın ve iktidar milletvekilinin bitişini müjdelediği, defalarca tarih verdiği proje, ne zaman tamamlanacaktır?

8- 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bulgu ve tespitlere ilişkin bir yazılı soru önergesine, 20 Ocak 2021 tarihinde “gerçeği yansıtmamaktadır” şeklinde bir yanıt verdiniz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak iddia ettiğiniz gibi Sayıştay’da yanlış bir bilgi varsa bunun düzeltilmesi, yoksa projeyle ilgili yaptığınız yanlışın telafisi için nasıl bir işlem yürüttünüz?”