Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adapazarı İlçe Başkanı Ecz. Ayşe Füsun Çetin, ilaca ve tedaviye ulaşımda kilit noktada olan eczacıların, artan sorunların altından kalkamayacak duruma geldiğini belirterek, sorunların kaynağı olarak gösterdiği İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Ayşe Füsun Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, “Sağlık sisteminin hem maddi hem manevi yükünü her gün sırtında taşıyan eczacılarımız için artık bıçağın kemiğe dayandığı yer çoktan aşılmış durumdadır” dedi. İlaç hizmetlerinin eczacıların yüksek fedakarlıklarıyla bugüne kadar geldiğini, ancak sorunların altından kalkılamayacak düzeye ulaştığını ifade eden Çetin, kur farkı nedeniyle pek çok ilacın piyasada bulunamadığını kaydetti.

İlaç firmalarının birçoğunun maliyetlerinin karşılanmadığı gerekçesiyle ürettikleri ya da ithal ettikleri ilaçları piyasa sürmediğini veya o ilaçları kullanmak zorunda olan hastaların ihtiyacını asla karşılamayan miktarlarda piyasaya verdiğini anlatan Çetin, “Şubat ayında yapılan zamdan 2 ay sonra 508 kalem ilaca tekrar zam yapıldı. Yine pek çok ilaçta, üretici firmalar devlete yapmayı taahhüt ettikleri indirimi uygulamaktan vazgeçiyor, bu yük ekstra bir ödeme olarak yine hastanın sırtına yükleniyor. Ve bu ilaçların sayısı gün geçtikçe artıyor. Her geçen gün hastanın ilacını alabilmek için ödemek zorunda kaldığı rakam artıyor” ifadelerini kullandı.

508 kalem ilaca zam

Büyük çoğunluğu ithal 508 ilacın fiyatının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 22 Nisan Cuma günü güncellediğini, ilaçların yüzde 0,89 ila 223 zamlandığını vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:

“Fiyatı artırılanlar büyük çoğunlukla piyasada bulunmayan ya da zor bulunan ilaçlar. Aralarında kanser, diyabet, diyaliz, kan sulandırıcı, epilepsi, antibiyotik, mide, organ nakli, osteoporoz, bağışıklık sistemi, astım, kan, ruh ve sinir hastalıkları ilaçları, serumlar ve başka ürünler var. Bu ilaçlardan raporlu olanlar için hasta herhangi bir katkı payı ödemiyor. Raporu yoksa ilacın fiyatının emekliler yüzde 10, çalışanlarsa yüzde 20’sini katkı payı olarak ödüyor. Ayrıca reçete parası (üç adet ilaca kadar üç lira, dört kutu ve fazlası için ilaç başına birer lira) ve bazı ilaçlar için (muadiller) fiyat farkı da alınıyor. Dolayısıyla sağlık güvencesine rağmen hastaların cebinden ilaç için çıkacak paranın miktarı da zamla birlikte artmış oldu

“Sağlık ve ilaçta tasarruf olmaz”

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenleme ile bebeklerin diş jellerinden tutun pek çok ilaç geri ödemeden çıkarıldı. Yani artık bu ilaçlara paranız varsa ulaşabiliyorsunuz. Elbette devlet tasarruf yapmalı ancak sağlık ve ilaç tasarruf yapabileceğiniz bir alan değildir. Ve bugün gelinen nokta bunun apaçık bir örneğidir”

İlaç temininde kur endeksli fiyat hesabından tamamen çıkılması gerektiğini dile getiren Çetin, ”Halkın ilaca erişiminde devasa sorunlar doğuran İlaç Fiyat Kararnamesi yeniden düzenlenmelidir. Eczanelerimizin bugünkü ekonomik koşullarda yaşama şansı kalmamıştır. Türkiye’nin dört bir yanında gece gündüz demeden canı pahasına görevini yapan eczacılarımızın haklarını teslim etmenin zamanı çoktan gelmiştir” dedi.