EMEP Sakarya İl Başkanı Tuncay Demirtaş, "Asgari ücret, asgari değil insanca yaşanabilir bir seviyeye çıkarılmalı, vergiden muaf tutulmalıdır" dedi.

Emek Partisi (EMEP) İL Başkanı Tuncey Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verdi:

"Geçtiğimiz günlerde Samsun’ da bir yurttaş eline iş ve aş yazarak intihar etmiş ve katlanılamaz geçim sıkıntılarıyla ilk intihar değilken Hükümet hala yoksula, çalışana, emekliye değil zenginlere, patronlara, holdinglere destek olmaya devam ediyor. Asgari ücret bordro mahkumlarının gelir vergileri kaynağında kesilirken örneğin Cengiz Holding’in 425 milyon vergi borcu siliniyor. Patron Mehmet Cengiz de bu muafiyetin yarısından fazlasıyla 47 milyon dolara özel jet alabiliyorken işçilerin payına neredeyse yarısı vergi olarak kesilen açlık sınırının altında asgari ücret düşüyor.

Belirlenen asgari ücret o kadar kabul edilemez ki, geçtiğimiz dönem Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri ‘’temsilen’’ yer alan uzlaşmacı Türk İş dahi komisyondan sadece ‘’çekiliyor’. Elbette asgari ücret konusundaki açlık sınırının altındaki tercih AKP iktidarının sınıfsal tercihlerinden kaynaklanmaktadır ve bu nedenle sadece ekonomik değil ideolojiktir.

Ekonomik kriz, bir tercih olan ve dış borç ödemelerinin dayatması olan neo liberal piyasa ekonomisinin yani patronların aşırı kar ve sermaye birikimi zorunluluklarının, finansman ihtiyacının zorunlu sonucudur ve krizin faturası açlık sınırında yaşama dayatmasıyla, sağlıkta ve eğitimde özelleştirmelerle sadece milyonlarca emekçiye çıkarılmak istenmektedir. EBA, yoğun bakımlar, her şeye zam furyası dahil, her alanda görülen ve asgari ücreti de sefalet ücreti olarak dayatan kriz asla emekçilerin yol açtığı kriz değildir. İşte tam da bu nedenle Emek Partisi olarak açık desteklerimizle, işçileri, emekçileri, işçi sendikalarını fabrikalarda, atölyelerde, işyerlerinde insanca yaşanabilir ve vergiden muaf bir asgari ücret için birlik olmaya, birlikte mücadeleye çağırıyoruz.