HDP ve EMEP Çerkes Soykırımına dair açıklamalarında, Çerkes’lerin haklarının tanınması ve taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Çarlık Rusyası’nın işgali sonucu 157 yıl önce anayurtlarından sürgün edilen ve soykırıma tabi tutulan Çerkeslerin maruz kaldığı soykırımla ilgili siyasi partiler açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları imzalı açıklamada, halen Çerkeslerin hak taleplerinin görmezden gelindiği ifade edildi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de anadilinde eğitim hakkı ve pasaport gibi resmi talepleri dile getirdi. 

“Dil ve kültür hakları verilmeli”

HDP’nin açıklaması özetle şöyle:

“Çerkes halkının anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz. Kimliklerini, dillerini, kültürlerini yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlükleri kabul etmeye çağırıyoruz.

“Çerkes soykırımı tanınmalıdır, bu büyük insanlık suçu ile ancak bu şekilde yüzleşilebilir. Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin adı-soyadı, dil ve kültür hakları verilmeli, değiştirilen köy isimleri iade edilmeli ve anayurtlarına dönüşleri kayıtsız şartsız, maddi-manevi olarak desteklenmelidir.”

“Kapılar açılmalı, talepleri yerine getirilmeli”

EMEP’in açıklaması da şöyle:

“Rusya devleti tarihsel gerçeklerle ve soykırımla yüzleşmelidir. Vatanına dönmek isteyenlere kapılar açılmalıdır.

“Türkiye’de yaşayan yaklaşık 6 milyon Çerkes, anadilde eğitim hakkı, soyadı değişikliği, Anayurda gidebilme ve çift pasaport taşıma gibi talepleri dile getiriyor. Bir buçuk asırdır ötelenen bu talepler artık duyulmalı, yerine getirilmelidir.”