Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nı onaylanmak üzere TBMM’ye gönderdi.

Erdoğan, İskoçya‘nın Glasgow kentinde yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde, New York‘taki BM Genel Kurulu‘nda Türkiye’nin anlaşmayı onaylayacağını duyurmuştu.Hemen ardından da anlaşmanın Meclis’in en önemli başlangıç işlerinden olacağını belirten AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ‘Muhalefetle de görüşeceğiz. En hızlı şekilde geçirmeyi planlıyoruz’ demişti. 

Bugün (1 Ekim) yeni yasama yılına başlayan Meclis’in onaylamak üzere gündeme alacağı ilk işlerden biri Paris Anlaşması’nı onaylamak olacak. Kanun teklifi haline getirilecek anlaşma, önce İhtisas Komisyonu’nda masaya yatırılacak.

Komisyonun ardından son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek. Milletvekillerinin kabul etmesi halinde Türkiye, anlaşmanın resmen tarafı haline gelecek.

Paris İklim Anlaşması

Paris İklim Anlaşması, 12 Aralık 2015’te, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 195 ülke tarafından küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele yürütmek üzere imzalandı.

Yasal bağlayıcılığı olan anlaşma, 22 Nisan 2016’da imzaya açıldı. 55 ülkenin onayının ardından 4 Kasım 2016’da da yürürlüğe girdi.

Anlaşma kapsamında küresel sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 1.5 santigrat derecenin altında tutulması, karbon salımının dünya genelinde 2030’a kadar yüzde 50 azaltılması , 2050 yılına kadar ise sıfıra indirilmesi hedefleniyor.

Türkiye anlaşmayı imzalamakla birlikte, finansal çekinceleri nedeniyle Meclis onayından geçirmediği için resmi olarak taraf değildi.