Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TELE1'de sunuculuğunu Enver Aysever'in üstlendiği Ayrıntılar programına konuk oldu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

TİP'in de dahil olduğu ve 6 kurumun yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı dün kamuoyu ile paylaşılırken, ittifaka ilişkin açıklamalarda bulunan Baş,  "Türkiye Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasına sığmıyor" derken, AKP'den kurtulmak isteyen geniş bir toplumsal kesim olduğunu ancak Millet İttifakı'nda temsil edilmediğini düşünen milyonlarca insan olduğunu belirtti. Bu nedenle üçüncü bir ittifakın ihtiyaç olduğunu kaydeden Baş, 12 Eylül sonrasındaki döneme dikkat çekti.

'TİP, HALKIN VERECEĞİ OYU KIYMETLİ GÖRÜYOR'

Sosyalistlerin mücadele etmekten vazgeçmediğini vurgulayan Baş, "Yılın 365 günü mücadele ediyoruz ama TİP'e göre bize göre sosyalistlerin şöyle bir eksiği var. Seçim günü geldiğinde halka gerçek bir seçenek sunamıyoruz. Bu bence çok önemli bir ayrım noktası. TİP, halkın vereceği oyu çok kıymetli görüyor ve o oy olabilecek en etkili biçimde kullanılsın diye bir derdimiz var" ifadelerini kullandı. 

'VERİLEN OY BOŞA GİTMESİN, TEMSİLİYET KAZANSIN İSTİYORUZ'

Türkiye'de 40 yıl sonra ilk kez sosyalist bir partinin anketlerde "diğerleri" seçeneğinden çıkarak yüzde 1,6'lara kadar çıktığını belirterek bunun önemli olduğunu vurgulayan TİP Genel Başkanı, "Bu yaklaşık bir milyon oy demek. Şu da önemli. Henüz bir ittifakta olmayan TİP'e oy veriyor, daha ittifak ilan edilmemiş" derken, "O oy boşa gitmesin, parlamentoda temsiliyet kazansın istiyoruz" diye konuştu. Baş, seçim sistemine de vurgu yaparak ittifakların bu temsiliyet anlamında da önemli olduğunu kaydetti. 

'TİP YÜZDE 3 OY ALSIN, İŞÇİYE COP KALDIRMAYA KİMSE CESARET EDEMEZ'

TİP'in hedeflerine ilişkin de konuşan Baş, "Türkiye'de sosyalist bir parti 1965 seçimlerinde yüzde 2,9 oy almış, Türkiye İşçi Partisi. Biz hedefi oraya koyduk. Yüzde 3 alacağız, yüzde 3 için çalışacağız" şeklinde konuştu. 

"Siyaset 2 şey için yapılır. Bir, iktidar olursunuz ve bir şeyleri yaparsınız; bir de güçlü bir muhalefet çizgisi oluşturursunuz, bazı şeyleri yaptırmazsınız" diyen Baş, "Türkiye İşçi Partisi yüzde 3 oy alsın, parlamentoda bir grup kursun, İstanbul Sözleşmesi'ni tartışamazsınız bile. Gülşen'i tutuklamak o savcının aklına bile gelmez. Sokağa çıkan işçiye cop kaldırmaya kimse cesaret edemez" ifadelerini kullandı.

'HEDEF HALİNE GETİRİP SUSTURMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Şarkıcı Gülşen'in tutuklanmasını da eleştiren TİP Genel Başkanı, "Birisi bunlara teslim olmuyor, bunlara biat etmiyor, boyun eğmiyor. Önce hedef haline getiriyorlar, bu Gülşen ile ilgili ilk hikaye değil. Uzun zamandır hedef haline getirip susturmaya çalışıyorlar. Susmayınca da önce bir bahane buluyorlar, trollerini harekete geçiyorlar, sonra atanmış görevlendirilmiş hakimler devreye giriyor ve tutuklama kararı çıkıyor" yorumunda bulunurken, amacın toplumu susturmak olduğunu söyledi. 

'BİR KAVGA İLE LAİKLİĞİ YENİDEN KAZANMAK LAZIM'

Tereddütsüz biçimde Gülşen'in yanında yer alınması gerektiğini vurgulayan Baş, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişini de hatırlatarak, "'Toplumun hassasiyetlerine dikkat edelim' diyerek muhalif saflarda bir bulanıklık yaratmaya, laiklik konusunda bir tereddüt yaratmaya yönelik yaklaşımları kesinlikle doığru bulmuyorum. Biz bir adım geri adım attığımızda, bizi o karanlığa boğmak isteyen bir iktidar var. Dolayısıyla en ileriden kurmak lazım... Bir kavga ile laikliği yeniden kazanmak lazım" diye konuştu.