CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, “Fiyatın açıklanması için rekolte tespit çalışmaları sürerken halen üreticinin piyasada 23.5-24 liradan sattığı fındığa yeni sezonda en 35 lira taban fiyat verilmesini istiyoruz" dedi.

Ayşe Füsun Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Sisteme kayıtlı 550 bin çiftçiyi ilgilendiren fındıkta hasat zamanı yaklaştı. Başta karadeniz Bölgesi'nde ki üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, esnaf, herkes fındık alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Fiyatın açıklanması için rekolte tespit çalışmaları sürerken halen üreticinin piyasada 23.5-24 liradan sattığı fındığa yeni sezonda en 35 lira taban fiyat verilmesini istiyoruz.

Fiyatın alıcı olan ihracatçı ve tüccarın belirlediği süreçte açıklanacak olan taban fiyatlarının üretici lehine olması asla söz konusu olamaz. Her yıl taban fiyat diye açıklanan rakamlar yüzbinlerce fındık üreticisinin emeğinin bir avuç tüccara peşkeş çekilmesinden başka bir şey değildir.

CHP olarak fındık üreticisiyle ilgili önerilerimiz şöyle;

  • Fiyat belirlemek için üretici temsilcilerinin de içinde olduğu ‘’FİYAT BELİRLEME KOMİSYONU’’ oluşturulmalı.
  • Fındık fiyatında aracı ve tüccarların belirleyiciliğini engellemek adına devletin uyguladığı randevulu sistem vb bürokratik süreçleri ortadan kaldırırak üreticinin mahsulünü hiçbir koşul ve şarta bağlı kalmaksızın satın almalı.
  • Devletin sağlamış olduğu tarım desteği bir takım büyük gıda şirketlerine değil bizzat üretimi gerçekleştiren çiftçilere sağlanmalı.
  • Tekel konumuna gelmiş gıda kartellerinin tek taraflı belirleyici olduğu sözleşmeli tarım yerine üretimde kooperatif ve birliklerin belirleyici olacağı yasal düzenlemeler yapılmalı.
  • Üretici birliklerine devlet desteğini kaldıran 4572 sayılı birlikler yasası yeniden ele alınıp üretici lehinde düzenlemeler yapılmalı.
  • Tarım da fındık yasası üreticilerin lehine yeniden düzenlenmeli.
  • Üreticilerin bağımsız örgütlenmelerinin önündeki engeller kaldırılmalı , üretici sendikaları, dernekleri oluşturulmalarının önünde ki engeller kaldırılmalı
  • Çiftçilerimizin tamamına anayasal hakları olan bütçeden payları dağıtılmalı, bunun yanı sıra mazot gübre vs destekler vakit geçirilmeden hayata geçirilmelidir."