Hakkında açılan kapatma davası devam eden Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 5. Olağan Kongresi Ankara Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrede 43 kişilik Danışma Kurulu oluşturuldu. 

"Çözüm Bizde" sloganıyla düzenlenen kongre on bin kişilik salonda yapıldı, içeri giremeyenler bahçeye kurulan sinevizyon ile kongreyi takip etti.

Kongrede yaklaşan seçimler ve "Kürt sorununun çözümüne" yönelik mesajlar verildi.

Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin alacağı tavır iki eş genel başkanın gündemindeydi.

HDP Eş Genel Başkan Mithat Sancar, parlamento seçimlerine içinde oldukları ittifakla gireceklerini vurgularken, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin ise tutumlarının çok net olduğunu ifade etti:

"Bizler kamuoyu önünde açık, şeffaf görüşmeler yapılması halinde tutum belgemizde de belirttiğimiz ilkeler çerçevesinde müzakereler ve ortak aday fikrine açığız. Eğer çağrımıza bir karşılık bulmazsak, en doğal hakkımız olan seçimlere kendi adayımızla girmek de güçlü bir seçenek olarak durmaktadır."

Kongrenin bir diğer gündemi "Kürt sorununun nasıl çözüleceği" ve "bunun iktidarın tekeline bırakılmaması"na yönelik oldu.

Bu anlamda muhalefetin de elini taşın altına atması gerektiği vurgulanırken, daha önceki çözüm süreçlerinde muhalefetin "ürkek davranması" nedeniyle sürecin iktidarın lehine geliştiği algısının ortaya çıktığı belirtildi.

Hem Buldan hem de Sancar, Kürt sorununun çözüm zemini olarak ise Meclis’i gösterdi:

"Çözüm yeri diyalog ve siyasal mutabakat zemini olan parlamentodur. Çözümsüzlük siyasetlerine karşı ülkeyi bu çatışma ikliminden çıkaracak gerçek çözüm fikriyatı bizdedir" diyen Buldan, çözüm için atılması gereken adımları da eşit yurttaşlık, anadilde eğitim, güçlü yerel demokrasi ve yargı sisteminin yarattığı tahribatların giderilmesi olarak sıraladı.

Mithat Sancar ise seçimler yaklaştıkça Kürt sorununun başta iktidar olmak üzere kısır siyasi hesapların ve ikbal senaryolarının aracı haline getirildiğini söyledi.

İktidara "İmralı adına söz kurmayın, halkı yanıltmaya çalışarak afaki gündemler yaratmayın, Abdullah Öcalan’ın ne düşündüğünü kamuoyunun öğrenmesini sağlayacak imkanları sağlayın" çağrısında bulundu.

Muhalefete de seslenen Sancar, "Tecrit meselesi, iktidarın tekeline ve manipülasyonlarına terk edilmeyecek kadar önemlidir. Barış konusunda belirleyici katkı sağlayacağı geçmişte defalarca kanıtlanmış bir aktörün şimdi de bu rolü oynamasını mümkün kılacak şartların yaratılmasını muhalefetin de talep etmesi lazım" dedi.

Kongrede Kürt sorununun çözümü noktasında katkı sunmak isteyen isimlerden de bir danışma kurulu oluşturuldu.

Danışma Kurulu'nda yer alan isimlere isimlere Kürt sorunu başta olmak üzere ülke meseleleriyle ilgili danışılacak. Bu danışma kurulu bir anlamda partinin Merkez Yürütme Kurulu ile paralel çalışmalar yürütecek.

Danışma Kurulu'nda yer alan isimler şöyle:

Ahmet Telli, Ahmet Türk, Akın Birdal, Ali Alfatlı, Ali Bayramoğlu, Ayşe Erzen, Ayşegül Devecioğlu, Bülent Küçük, Celil Kaya, Cihan Sincar, Erdoğan Aydın, Fatma Gök, Ferda Koç, Gençay Gürsoy, Halil Aksoy, Hamit Geylani, Hasan Cemal, Kenan Kalyon, Kerem Fırtına, Levent Köker, Mahmut Demiralp, Mehmet Altan, Meral Camcı, Mustafa Kemal Coşkun, Muzaffer Kaya, Naci Kutlay, Nizamettin Toğuç, Nurettin Sözmez, Nurten Ertuğrul, Onur Hamzaoğlu, Özgür Müftüoğlu, Rıza Türmen, Several Ballıkaya, Sevilay Çelenk, Seyfi Öngider, Sırrı Sakık, Sırrı Süreyya Önder, Süreyya Karacabey, Şebnem Oğuz, Tarık Ziya Ekinci, Veli Büyükşahin, Yavuz Önen, Zerrin Şahin Kurtoğlu.

HDP’nin 5. Olağan Kongresi’nde mevcut başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar yeniden eş genel başkanlığına seçildi.

Parti Meclis’inde ise ciddi bir yenilenmeye gidilerek, meclisin yarısından fazlası değişti.

Partinin grup başkanvekili Meral Danış Beştaş, eski İnsan Hakları Derneği Başkanı Raci Bilici gibi isimler yer almazken, milletvekili Ömer Öcalan, bağımsız feministlerden Özgül Saki yeni parti meclisinde yer aldı.