Van Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’li beş milletvekili hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk'ün Van'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Başkanlığı öncülüğünde 8 Ocak'ta basın açıklamasındaki konuşması ile Van milletvekilleri Sezai Temelli, Muazzez Orhan Işık, Tayip Temel ve Murat Sarısaç'ın sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle başlatıldı.

Milletvekillerine "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamaları yöneltiliyor.

Başsavcılık, milletvekilleri hakkında dosyaları "görevsizlik" kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosuna gönderdi.

9 vekil hakkında da fezleke hazırlanmıştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Şubat 2021’de HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve ekiz milletvekili hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenlemişti.

Hakkında fezleke düzenlenenler şöyle:

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Van Milletvekili Sezai Temelli, Mardin Milletvekili Pero Dundar, Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü.

Fezlekeler, Meclis'e sevk edilmek üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.