Gelecek Partisi Sakarya, Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Haluk İkizoğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) kuruluş amacına hizmette yeterli olmadığını söyledi. 

Haluk İkizoğlu, 24 Ekim BM Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, BM’nin 1945'te dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararası ekonomik, toplumsal ve kültürel işbirliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüt olduğunu hatırlattı. 

Ancak BM’nin bu gün öngörülen amaç doğrultusunda faaliyet gösteremediğini dile getiren İkizoğlu, “Bu gün BM’de 5 daimi üye olan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in sözü geçiyor. Uluslararası kararlarda 5 daimi üyenin mutlak veto yetkisi var. Bu 5 ülkeden biri itiraz etse BM Güvenlik Konseyi’nde karar çıkmıyor. Diğer ülkelerin herhangi bir etkinliği yok. Bu gün BM mağdur toplumların değil, güçlünün yanında duruyor.” dedi.  

YAPISI DEĞİŞMELİ

Bu gün Karabağ’da, Filistin’de, Keşmir’de, Arakan’da, Ortadoğu’da , Doğu Türkistan ve daha dünyanın bir çok yerinde haksız saldırı ve zulme uğrayan toplumlar olduğunun altını çizen İkizoğlu, “Ancak BM bunun için harekete geçemiyor, yaptırım uygulayamıyor. 5 daimi üyenin birinin itirazı bile karar alınmasını engelliyor. BM’de 193 üye ülke var. 188 ülkenin hiçbir etkinliği yok.  Bu sebeple BM’nin yapısı değişmeli. Kararlar bütün ülkelerin katılımıyla ve oy çokluğu ile alınmalı. İşte o zaman BM kuruluş felsefesi doğrultusunda hareket edebilir. Kuruluş ilkeleri kağıt üzerinde kalmaz.” diye konuştu. 

Türkiye’nin zaman zaman BM’nin bu yapısına itiraz ettiğini vurgulayan İkizoğlu, bütün üye ülkelerin gür bir şekilde Türkiye gibi bu duruma tepki göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.