31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İzmit Belediye Başkanlığını kazanan ve Kocaeli’nin tek CHP'li belediye başkanı olan Fatma Kaplan Hürriyet hakkında soruşturma başlatıldı.

Önceki dönem görev yapan AKP’li Belediye Başkanı Nevzat Doğan dönemindeki yolsuzluklarla ilgili daha önce iki kez İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep eden ve başvurusu reddedilen Fatma Kaplan Hürriyet’e "bir vatandaş"ın şikayeti üzerine soruşturma açıldı.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'i 'görevini kötüye kullanmak'la suçlayan vatandaş, buna gerekçe olarak ise çöplerin düzenli olarak toplanmaması ve dezenfektasyonlarının yapılmaması gösterdi.

bianet'ten Hikmet Adal'ın haberine göre, Konuya ilişkin müfettiş görevlendiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Fatma Kaplan Hürriyet’ten savunma istedi. Görevlendirilen müfettiş tarafından Fatma Kaplan Hürriyet’e gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Kocaeli Valiliği'nin 31 Aralık 2020 tarihli oluru uyarınca Müfettişliğimce yürütülmekte olan bir ön araştırma nedeniyle; Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının 17 Kasım 2020 tarihli yazısında; ‘Müşteki M… G…'nin ikamet ettiği İzmit ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Sahilyolu Sokak Günaydın Sitesinin dışında bulunan çöp konteynerlerinin düzenli olarak toplanmadığı, temizliklerinin yapılmadığı, gerekli dezenfektasyon işlemlerinin yapılmaması sebebiyle 30 Haziran 2020 tarihinde İzmit Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne, Zabıta Müdürlüğüne ve Halk Sağlığına müracaat ettiği ancak hiçbiri tarafından geri dönüş olmadığını’ belirterek şikayetçi olduğundan İzmit Belediye Başkanı olarak şahsınız ve Temizlik İşleri Müdürü hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 4483 sayılı yasa hükümleri gereğince işlem yapılması talep edilmiştir.

“Konu ile ilgili beyanınızın ve varsa buna dair sunmak istediğiniz evrakın kapalı bir zarf içinde 13 Ocak 2021 günü mesai bitimine kadar Müfettişliğime gönderilmesini rica ederim.”

İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istemişti 

Fatma Kaplan Hürriyet, 30 Eylül ve 22 Ekim’de İçişleri Bakanlığı’na yazı yazarak, önceki dönem AKP’li belediye başkanı Nevzat Doğan dönemindeki atama işlemleri ile görevde yükselme sınavında usulsüzlük tespit ettiklerini belirtmiş ve Bakanlıktan konuya ilişkin müfettiş gönderilmesini talep etmişti.

Kaplan Hürriyet, söz konusu dilekçede “Belediyemizin 1 Temmuz 2016 – 19 Ağustos 2019 dönemine ilişkin Mülkiye Müfettişliği’nin 19 Ağustos 2019 - 4 Ekim 2019 tarihleri arasında yapmış olduğu idari denetim ile 2019 mali yılını kapsayan Sayıştay mali denetimlerinde, Özel Kalem Müdürlüğü’nden yapılan açıktan atama işlemleri ile görevde yükselme sınavına tabi olan atamalara ilişkin usulsüz idari işlemler tespit edilmiştir. İdaremizce, Mülkiye ve Sayıştay denetim görevlerinden önce de benzer atamalar ve memuriyete girişler yapıldığı incelenmiştir. Bu nedenle tespit etmiş olduğumuz atama ve terfilerle ilgili özlük dosyalarının idari işlemlerin uygunluğu yönünden denetlenmesi için kurumumuza müfettiş gönderilmesini arz ederim” ifadelerine yer vermişti.

Mülkiye Teftiş Kurulu ise başvuruya karşılık “İzmit Belediyesinin Genel İş ve Yürütümü teftişi 2019 yılında gerçekleştirilmiş, personel iş ve işlemleri de bu teftiş kapsamında ele alınmış olup, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğü’nün 24'üncü maddesinde yer alan kurum ve kuruluşların 3 yılda bir teftiş edilmesi esası doğrultusunda bir sonraki teftiş 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir” yanıtını verdi.

Mülkiye Teftiş Kurulu'nun belirlenen sürede denetim gerçekleştirmesi, söz konusu usulsüzlüğün denetim yılı dışında kalması (zaman aşımı) nedeniyle soruşturmaya konu olmaması anlamına geliyor.

"Çöp şikayeti yolsuzluklardan daha önemli"

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan kendisine açılan soruşturmaya “Bugüne kadar tespit ettiğimiz usulsüzlüklerle ilgili 2 kez üst üste bakanlıktan müfettiş istedik. Her ikisi de reddedildi ve müfettiş gönderilmedi. Ama hakkımda anında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden müfettiş gönderildi. Demek ki çöp şikayeti yolsuzluklardan daha önemli. Halbuki yolsuzluk daha kötü kokar” diyerek tepki gösterdi.